A Global Youth Service Day-en az önkéntességről

A Global Youth Service Day 1988-ban valósult meg először; több mint 2000 ifjúsági szervezet, vallási jellegű község, állami ügynökség, nonprofit szervezet és felnőtt mentorok vesznek részt rajta. Ennek kapcsán kérdeztük Bordány község lakosságát a határokon átívelő önkéntességről és arról, hogy saját közösségükért mit tehetnek.

Az esemény napján Bordányban tartottuk „Instant Szimulátor” névre keresztelt tréningünket, melynek során 9 szegedi és Szeged környéki településről érkező fiatalt vezettünk be az instant újság készítéseinek rejtelmeibe. Ezzel mi is felkerültünk a GYSD világtérképére, ahol rajtunk kívül Magyarországon egyedül a szegedi D2 csapata képviseltette magát az idén harmadjára megrendezett „Colouring Your City” eseménnyel. Arról, hogy mit is jelent az önkéntesség, és hogyan lehetne egy közösség hasznára fordítani a benne rejlő óriási potenciált, bordányi tréningünk résztvevői készítettek körkérdést:

Tanács GáborTanács Gábor

Mi a véleménye a határon átívelő önkéntességről?
Nagyon fontos dolognak tartom, a mai fiataloknak a legjobb lehetőség a tanulásra, fejlődésre, ha önkénteskedhetnek. Különösen, ha ezt nemzetközi szintre tudják emelni. A bordányi fiatalok közül elég sokan önkénteskednek, illetve a falu is folyamatosan fogadja külföldi társaikat. Akár hosszabb időre, 8-9 hónapra, akár rövidebb periódusra, 2 hónapra. Ők általában valamilyen fizikai munkát végeznek.

Hogyan lehetne fejleszteni azt a közösséget, aminek Ön is részese, illetve amiben tevékenykedik?
A fiatalokat a számítógép és a Facebook világából, az időseket pedig a televízió és a kanapé „fogságából” kell kimozdítani. Az emberi kapcsolatokban szerintem a legfontosabb a személyes kontakt, akár egy beszélgetés, de egy kézfogás is.

Börcsök RolandBörcsök Roland

Mi a véleménye a határon átívelő önkéntességről?
Nagyon jó dolognak tartom a fiatalok számára, mert egy más kultúrát, országot megismerni, belecsöppeni, új embereket megismerni mindig jó, de legfőképp hasznos és személyiségformáló is egyben. Mindig új információval, ötlettel gazdagították a települést a cserediákok.

Hogyan lehetne fejleszteni azt a közösséget, aminek Ön is részese, illetve amiben tevékenykedik?
Fontosnak tartom a generációkon átívelő közös programokat, egészen a legkisebbektől, a kamaszokon át, a felnőttekig, sőt az idős-nyugdíjas korosztály is részt vehetne ezekben. Ezeket a generációkat kell összekapcsolni a település érdekében, növelni az összetartozás érzését.

Fekete ÁgnesFekete Ágnes

Mi a véleménye a határon túli önkéntességről?
Maximálisan egyetértek vele, mert szerintem valamit tenni kell azért, hogy jobb legyen a környezetünk.

Hogyan lehetne fejleszteni azt a közösséget, ahonnan Ön érkezett?
A polgármester-választás óta nagyon sokat fejlődött a falu. Megváltozott az egész környezet, jobb lett a közvilágítás, és több lett a munkahely. Most került ide a Petőfi szobor, amit szintén egy nagyon jó dolognak tartok. Remélem ez a fejlődés így fog tovább haladni!

Nagyapáti KárolyNagyapáti Károly

Mi a véleménye az önkéntességről?
Szép, nemes gondolat és cselekedet. Ez annyit jelent, hogy a másik emberen segítünk. Minden évben kimegyünk az ásotthalmi erdőbe a vesebetegek számára megrendezett sportnapra, ahol mi is részt veszünk. Ételt és italt adunk az ott jelenlévőknek. A helyi sportegyesületeknek is több alkalommal segítséget nyújtunk anyagi formában.

Hornyik Anna Viola, Aradi Eszter, Derjanecz Kincső, Zakar Zsanett