Teleház? Tele hát!

Sosem volt még ennyire közel a név és a valóság egymáshoz, mint március 25-én a Pacsirta utcában.  Igazi, reményteli napsütéses idő fogadta azokat, akik ellátogattak a KözHáló Alapítvány és az Alternatíva Egyesület eseményére a Pacsirta utcai Teleházak háza udvarára. Az esemény egy délelőtti, a teleházak előtt álló aktuális kihívásokat boncolgató, hibrid konferenciából, illetve egy azt követő, interaktív közösségi aktivitásokat kínáló szabadtéri délutánból állt.  

A délelőtt folyamán a magyarországi teleházakat összefogó KözHáló alapítvány hagyományos évenként, ezúttal rendhagyó módon, hibrid formában megszervezett országos konferenciáján a nézők egy része a valóságban is jelen volt a nézőtéren, a szegedi Pacsirta utcában, ugyanakkor az ország különböző pontjairól bekapcsolódva online is lehettek az esemény részesei. A konferencia a magyarországi teleház mozgalom egyik meghatározó alakjának, Gáspár Mátyásnak a vitaindító előadásával vette kezdetét. A közösségfejlesztő, közigazgatási szolgáltatások szervezésének tapasztalt szakembere a teleházak szerepére, kihívásaira hívta fel a figyelmet a digitális társadalmak dinamikus átalakulásának időszakában. A szekértő külön kitért a teleházak HÍD szerepére a Covid helyzet által felerősített digitális esélyegyenlőtlenségek leküzdésében. Bemutatott egy olyan ügysegédi szolgáltatási rendszert, amely Angliában már sikeresen szolgálja táv-segítséget igénybe vevő lakosságot a lehető legkülönfélébb ágazati szolgáltatások mentén.

Ezután Pálvölgyi Péter, az európai teleház hálózatokat koordináló, AllDigital szervezet ügyvezetője beszélt a digitális esélyteremtés, a digitális társadalom kihívásairól európai szinten. Bemutatta az éppen zajló AllDigital Weeks (amelynek ez a konferencia is eseménye) kezdeményezést.

Az előadások blokkját Vajda Árpád az Erzsébet Ifjúsági Alap ifjúságszakmai mentora zárta az aktuális 2022. az ifjúság éve Európában előadásával.

A konferencia moderált beszélgetéssel folytatódott, a vitaindító előadások és a résztvevő teleházasok, közösségfejlesztők által felvetett témák mentén. Élénk, és izgalmas párbeszéd jött létre az előadók és a hallgatók között, amelybe a fizikailag jelenlévők ugyanúgy bekapcsolódhattak, mint az online résztvevők.

Az ebéd után bemutatkozott a helyszín, a GyepesMód közösségi tér, ami nem megszokott módon, az udvaron található, lényegében maga az udvar. Ekkor már a fiataloknak szóló programok és előadások voltak a fókuszban.

Ha beléptünk a kapun, rögtön diákjogokkal találtuk szembe magunkat, ahol Kovács Dávid, a Nemzeti Ifjúsági Tanács egyik előadója beszélgetett a fiatalokkal. Továbbhaladva a kertben a kézműves sarkot és a színpadot találtuk, itt a húsvéthoz és a médiához kapcsolódó dolgokat lehetett készíteni. A pódiumon pedig nemzetközi mobilitásról szóló beszélgetésbe kapcsolódhattak be az érdeklődő fiatalok. Ezek mellett elsétálva megérkeztünk az utolsó sátorhoz, ahol az Európa falat és a közösségszervező hallgatók által szervezett Egy perc és nyersz játékokat találtuk. Az Európa falnál a fiatalok a játékon kívül hallhattak még ifjúsági cserékről és külföldi önkéntességről is.

Összességében egy tartalmas programot sikerült összehoznia a szervezőknek, ahol a fiatalok és a velük foglalkozó szakemberek nemcsak hasznosan, de élvezetesen is tölthették a napot, amit mi sem bizonyít jobban, mint, hogy a program végeztével, a hivatalos zárás után is maradtak még a térben.

Szerzők: Simon Petra és Vajda Árpád

Fotók: Barna Gergely