Beauty – FoOL – nemzetközi ifjúsági csere a Partfürdőn

beauty fool ifjusagi csereKözel negyven fiatal, öt különböző kultúra és egy szépségidea a fejekben. Így érkezett Szegedre az a sok fiatal, akik a Beauty – FoOL nevet viselő nemzetközi ifjúsági cserére jöttek 2015. július 12-19. között Szegedre. A több, mint egy hetes program keretében a résztvevő országok  – Málta, Horvátország, Spanyolország, Románia és Magyarország – partnerszervezetei hat résztvevő fiatallal és egy csapatvezetővel képviseltették magukat.

A résztvevők az IH-D2 Ifjúsági Fejlesztő- és Médiaközpont, az Elephant Studio és a ProjectON informális csoport közös szervezésében megvalósult, egyhetes programon a különböző kultúrák szépségideáljai valamint a média kapcsolatát járták körül. A fiatalok a foglalkozásokon a téma megvitatásán túl filmet forgattak, kollázsokat és képeket készítettek, valamint példák segítségével mutatták be egymásnak a szépség különböző megjelenési formáit. A program célja az egészséges önkép fogalmának megértése, a média által sugallt túlzó, sokszor szélsőséges és egészségtelen énkép felismertetése és a helyes életmódra nevelés volt.  A munkanyelv angol volt, így a fiatalok önbizalmuk, énképük elfogadása, kritikus szemléletük és tudatos médiaalkalmazásuk mellett nyelvi kompetenciáikat is fejlesztették a csere során. A program része volt továbbá az egymás iránti tolerancia fontosságának megértése, gyakorlása, egymás elfogadása, egészséges énképük, kritikus gondolkodásuk kialakítása is.

Az esemény lezárásaként a fiatalok 2015. július 18-án 13:30 perctől mutatták be a közös munka eredményeit a Belvárosi Mozi Csőke József termében, amelyen a szegedi sajtó képviselői is megjelentek. A záróprogramon az elkészült kisfilmek levetítése és a különböző kézműves alkotások kiállítása mellett a résztvevő országok kultúrájába is bepillantottunk. A visszajelzések alapján minden résztvevő elégedetten, sok pozitív tapasztalattal tért haza Szegedről.
A Beauty-Fool nemzetközi ifjúsági csere az ERASMUS+ program támogatásával valósult meg. Az eseményről készült összefoglaló film, valamint a fiatalok által forgatott kisfilm a ProjectON vimeo csatornáján tekinthető meg.

 

Vörös B. Zoltán

Kereskedelem, és biztonságtechnika után, médiában dolgozom több, mint másféfl évtizede, mint szerkesztő, műsorvezető, riporter, és technikus.Mellette zenélek,tanítok, marketing, és kommunikációs tanácsot adok.. Életfilozófiám: csak pozitívan!!! Bármit elérsz, ha elég erősen akariod! Amit elértél, arra használd, hogy segíts másokon!