Digitális fejlődés a fiatalok körében: a Digit4All Projekt hatása innen és a határon túl

A Digit4All a szlovákiai Futureg és a magyarországi Alternatíva Egyesület kispartnerségi együttműködése, mely során a két fél közel 2 éves közös munkája alatt a fiatalok digitális tudatosságával, a cyberbullying, a biztonságos tartalommegosztás és a hatékony eszközhasználat témájával foglalkoznak.

A projekt változatos képzési formáinak köszönhetően a résztvevők számos készség és képesség elsajátítását tudhatják maguk mögött. A program egyik állandó képzési formája a heti rendszerességgel megtartott online webináriumok voltak, mely során a hallgatóság változatos témákban hallgatott meg előadásokat a médiatudatosság szerteágazó területeiről. Az ismeretbővítő prezentációkat felváltva szervezte a két fél, így mint a szlovákiai, mint a magyar oldalról sokszínű előadásmódokat ismerhettünk meg a prezentáló szakemberek által, angol és magyar nyelven egyaránt. Nehéz lenne eldönteni, hogy melyik interaktív módon működő webinárium volt a legérdekesebb számomra, hiszen mindegyikben magas szakmai szinten adta át tudását a meghívott vendég, nekünk, fiataloknak. A Futureg szervezésében számomra a Jakub Suster által levezetett beszélgetés volt a legemlékezetesebb, mely során a mesterséges intelligencia térhódításáról, az általános médiaműveltségről és a kettő kapcsolatáról volt szó, az Alternatíva Egyesület tekintetében pedig a jelenleg élen járó internetes trendek, ellentrendek témát megismertető Rudisch Ferenc által tartott prezentációt tudnám kiemelni.

Természetesen a csapat nem csak a hagyományos előadások keretein belül bővíthette tudását, a program során nagy szerepet kapott a szorosabb, kisebb csoportokban történő fejlődés is. Az online mentoring alkalmak során a 2023-as év első felében egy megtervezett célállítási és kivitelezési folyamatnak lehettünk részesei, melyben a szakmai vezetőink a hozzánk legközelállóbb témákban igyekeztek segíteni fejlődésünket. A projekt sokszínűségéhez illeszkedve, az ifjúságnak itt sem kellett bekategorizálnia magát egy olyan témakörbe, amelyet nem érzett magáénak, így a résztvevők választhattak például az interjúkészítés, a vágás és egyéb technikai készségek vagy az ifjúságsegítés tematikái közül. Mentoraink a személyünket megismerve, képességeinkhez igazodva segítettek minket a szakmai fejlődés útján, így mire elértünk a nyáron megrendezett médiatáborunk első napjáig, a fiatalság már egy erős alappal kezdhette meg a közös munkát.

A 2023-as év során összesen 3 alkalommal volt lehetőségünk személyesen is találkozni, ezekből kétszer a Futureg Polgári Társulás nagylelkű vendéglátásának köszönhetően. Január elején egy kick-off meeting valósult meg Dunaszerdahelyen, ahol a két szervezet képviselői lefektették a projekt alapjait, illetve nekiláttak az év megtervezésének, megtörték a jeget az együttműködők között. Ezt követően legközelebb áprilisban találkoztunk, amikor fantasztikus, kultúrával és képzéssel átszőtt két napot tölthettünk el Pozsonyban. Rengeteg mindent tanulhattunk egymástól az offline eseményeinken is, érdekes volt megismerni a másik fél szokásait, jó gyakorlatait, majd ezeket beépítve a saját működésünkbe, tovább fejlődni, együtt.

Utolsó offline eseményünk, az augusztus 18-22. között létrejövő Media Camp Szegeden lett megrendezve, ahol az Alternatíva Egyesület látta vendégül szlovákiai partnerét. Az esemény során 10 fiatal 4 nap alatt egy táborújságot hozott létre, mely során kamatoztathatták a Digit4All projekt során megszerzett tudásukat, illetve tovább képezhették e fajta készségeiket. Az együtt töltött idő alatt a kreatív közös munka mellett interaktív szemináriumokon és szakmai „műhelylátogatásokon” is részt vettek a táborozók, így jutottak el a Szeged Televízió, az Egyetem TV és a Rádió88 stúdiójába is. A tábor ideje alatt nem maradhattak el a tartalmas városnéző túrák sem, melyekről kiváló cikkek születtek a tábor újságba. Az eseményt tele élményekkel, új kapcsolatokra szert téve zártuk, egy igazi feltöltődés volt, mely után energikusan láttunk neki a további online munkánknak és rendezvényeinknek az őszi időszak folyamán.

A Digit4All projekt során rengeteg változatos és komfortzónából kiléptető helyzetben találta magát az összes résztvevő, úgy gondolom, hogy a számos frissen szerzett tapasztalat, új tudásanyag és kibővült kapcsolati hálónak köszönhetően mindannyian pozitív érzéssel hagyjuk magunk mögött ezt az időszakot.

Írta: Törteli Dóra