Ötlettől változásig műhelymunka

Január 13-án került megrendezésre az Ötlettől változásig workshop a Nemzetiségek Háza Szeged, az Alternatíva Egyesület és a Csongrád-Csanád Vármegyei Bűnmegelőzési Tanács szervezésében. Az esemény célja nem más volt, mint hogy segítse a fiatalokat helyi közösségeik problémáira választ kereső ifjúsági projektek kitalálásában és abban, hogy ezeket az ötleteket miként valósíthatják meg a gyakorlatban.

Minden érdeklődőt szívesen láttak a workshopon, amely főként az Európai únió Szolidaritási projektjéhez és az Erasmus+ Ifjúsági részvételi tevékenységek programjához kapcsolódott. Emellett olyan projekttervezési készségeket tudtak elsajátítani a résztvevők és olyan ötleteket kaphattak, amelyeket saját közösségeikben is jól tudnak hasznosítani a későbbiekben. A műhelymunkára érkezett résztvevők között voltak fiatalok, és fiatalok közösségeit segítő szakemberek, pedagógusok, közösségfejlesztők, elsősorban szegedi szervezetek, közösségek képviseletében, de érkezett szakember Apátfalváról is. A csapat nagyobb részét a házigazda intézmény nemzetiségi csoportjainak (görög, német, ukrán) fiataljai, és segítőik képezték, de aktívan vettek részt a szegedi D2 és az Alternatíva egyesület fiataljai, szakemberei is.

Forrás: Nemzetiségek Háza

Az eseményt Karsai Attila a Nemzetiségek Háza intézményvezetőjének felvezető előadása nyitotta, amelynek a nemzetiségi közösségek megerősítése, a fiatalok aktív részvétele állt a középpontjában. Ezután a műhelymunkát vezető tréner, Vajda Árpád interaktív gyakorlatok segítségével igyekezett gondoskodni arról, hogy a fiatalok nyelvére formálva érjen célba minden hasznos és szükséges információ.  A tréning gyakorlatok segítettek abban, hogy a jelen lévők jobban megismerhessék egymást, és mindeközben fel tudják térképezni azt, hogy kinek milyen meglátásai ötletei vannak a társadalmat, különösen a gyermek és ifjúsági korosztályt érintő problémák kapcsán. A már működő jó példák – amiket a résztvevők kisfilmeken, és projektet sikeresen megvalósító szakember, Kispál-Podrácz Gyöngyi beszámolóján keresztül ismerhettek meg – segített a témakör mélyebb megértésében. Ezután a szakemberek a fiatalok és segítőik által felvetett, pénzügyekkel, szervezéssel, fiatalok bevonásával, kommunikációval kapcsolatos, konkrét kérdéseire igyekeztek választ adni. Az intenzív napot jó hangulatú beszélgetés és közös pizzázás zárta.

Faragó Alexandra