Erasmus+: egy hét Lengyelországban

2021 októberében egy izgalmas és érdekes program vehettem részt ötödmagammal Lengyelország északi részén egy kisvárosban, Grudziądzban. Az összejövetel október 17-23-ig tartott, mely idő alatt mind az 5 ország (Franciaország, Litvánia, Lengyelország, Lettország és Magyarország) résztvevői megtapasztalhatták illetve elsajátíthatták a tartalomgyártás különböző felületeit, és a készítéshez szükséges eszközök kezdő-félprofi kezelését.

Utazásunk során sok kalandban volt részünk, ugyanis többen pénteken tudtuk meg, hogy vasárnap indulunk, így volt két napunk felkészülni az egy hetes utazásra. Először autóval mentünk volna, azonban a terv változott, így busszal vettük be először Lengyelország fővárosát, Varsót, majd Grudziądzot. A buszút közel 1 napig tartott, így miután odaértünk hajnal 4:30 körül, bedőltünk mindannyian az ágyba arra a pár órára, amit az alvásra szánhattunk az idő szűkében. A hosszú utat kompenzálták a másnapi programokkal, az ismerkedős játékokkal, ahol ha teljesen nem is ismerhettük meg a másikat, de a nevét megjegyeztük mindenkinek.

A nap folyamán beszéltünk a szabályokról, a hét programjairól, illetve délután-estefele egy városi vetélkedőben is részt vettünk. Az utóbbi programon megismerhettük Grudziądz nevezeteségeit, a végén pedig a hotelbe visszaérve az első kultúrális este vette kezdetét, mely a franciáké volt.

A rendezvény lényege minden csapat saját országának a bemutatása és ismertetése olyan tárgyak, ételek, italok vagy interaktív játékok által, ami szinte csak náluk található, vagy ami számukra mindennapi, más országoknak viszont érdekes. Másnap elkezdődtek a workshopok és a munkálatok, melyek már a médiáról szóltak, többek között fotográfiáról, podcast készítésről, interjú és riportírásról.

Ezek az előadások az egész hetünket végigkísérték, hiszen minden nap 3-4 ilyen program volt, ahol tanulhattunk valami újat. Minden gyakorlat egy feladatot tartalmazott, amelyben egyedi, nem ország szerint szeparált csoportokban mutathatták meg a résztvevők a kreativitásukat. Mindenki teljes mellbedobással oldotta meg a feladatokat, függetlenül attól, hogy sokan vagy néha egyikőnk sem csinált még hasonlóakat, mint amik ki voltak adva. Számomra a két legérdekesebb feladat az interjú-, illetve a podcastkészítés volt. Tekintettel arra, hogy az egyetemen olyan szakra járok, amely témába vág (kommunikáció- és médiatudomány) így az első feladatnál vállaltam az operatőri szerepet. Maga a videók felvétele illetve az utómunka nagyon tetszett, szintúgy a podcastkészítésnél is.

Összességében kiváló volt a program, megérte elmenni még akkor is, ha ilyen kevés felkészülési idő volt rá. Talán ez volt az egyik olyan dolog, ami miatt izgalmasan kezdődött, és izgalmasan zárult. Minden részét szerettem, érdekes feladatokban vehettem részt, dokumentálhattam az eseményt mind fénykép, mind videó formájában, ráadásul az aftermovie videót is én készíthettem el, ami megtisztelő volt számomra. Remélem, minél hamarabb részt vehetek hasonló vagy még ennél is jobb Erasmus+ utazásokon.

Szerző: Marosváry Dániel