Hogyan lehetsz médiás? Alapismeretek megszerzése – szerkesztőség

A tudás forrásaMa már rengeteg könyv szól arról, mit és hogyan kell egy szerkesztőségben dolgozni. A sok irodalom, azonban, kemény válogatást igényel, mert nem mindegyik érdemes arra, hogy tanuljunk belőle. Oktatják a szakmát, közép, és felsőfokú képzésben, de sok esetben itt is megkérdőjelezhető a magas színvonal. Tapasztalatból, mondom, hogy sokszor jó nevű egyetemekről kerülnek ki olyanok, akiknek a diploma után sincs sok fogalmuk arról, hogyan is kellene dolgozni a médiában.  Ez nem kizárólag a nebuló hibája, az oktató is ludas a dologban. Az is tény, hogy az iskolapadban nem lehet megtanulni a szerkesztőségi munkát.

Az alapismeretek egy részét bizony könyvekből tanuljuk, a nagyobb rész azonban a gyakorlat, amire nem alkalmas a hagyományos formális képzési forma. Mint ahogyan kapálni sem könyvből tanul az ember, egy műsor elkészítését sem elegendő elméletben tudni. Az első lépésekhez tehát mindenképpen néhány szakkönyv, és életrajzi kötet elolvasását ajánlom. Majd ha továbbra is úgy gondolod, hogy tetszik a dolog, akkor keress egy tanfolyamot, ami még nem nyújt olyan magas szintű papírt, de az alapismeretek elsajátításában segít. A legtöbb ilyen középfokú képzésben van szerkesztőségi gyakorlat is.

Ha diák vagy, kereshetsz olyan szerkesztőségeket, ahol diákújságírók dolgoznak, tapasztalt mentorok irányításával.  A leggyorsabb módja ennek, ha a kapcsolat linkre kattintasz, és írsz nekünk.  Sok helyen önkéntesként, gyakornokként ténykedhetsz, ami nem, vagy nagyon kevés fizetéssel jár, de ha belegondolsz, hogy egy interjú fejében bejutsz egy koncertre, megismerkedsz fontos emberekkel, már korántsem tűnik olyan rossznak a dolog. A kapcsolati tőke sokszor többet ér, mint az azonnali készpénz.

Összefoglalva: Először olvass, aztán keress helyet, tanfolyamot, és végül gyakorolj! Mert csak így lehetsz igazi médiás. Következő alkalommal részletesen megismerkedünk a szerkesztőségi szerepekkel.

Vörös B. Zoltán

Kereskedelem, és biztonságtechnika után, médiában dolgozom több, mint másféfl évtizede, mint szerkesztő, műsorvezető, riporter, és technikus.Mellette zenélek,tanítok, marketing, és kommunikációs tanácsot adok.. Életfilozófiám: csak pozitívan!!! Bármit elérsz, ha elég erősen akariod! Amit elértél, arra használd, hogy segíts másokon!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük