„Ifjúsági munka térben és időben” – évzáró konferenciát tartottak a civilek.

evzaro civil konferencia amegyehazanÉvet zártak az ifjúsággal foglalkozó civil szervezetek a Megyeházán. A Mobilitás szervezésében létrejött rendezvényen,közel húsz szervezet képviseltette magát. Magyar Anna köszöntőjében kemelte az ifjúsággal foglalkozó szervezetek tevékenységének fontosságát. A köszöntő után szakmai programok következtek.

 Jancsák Csaba PhD, az Európai Ifjúsági Kutatóközpont igazgatója a legújabb kutatási eredményekről tájékoztatta a jelenlévőket. Sok hasznos, és új információt minden szervezet fel tudja használni tevékenységének fejlesztésében. A határon átnyúló együttműködések tapasztalatai és lehetőségei volt a címe Saláta Ugrai Zoltán előadásának, aki a Magyar Nemzeti Tanács Ifjúsági Bizottságának elnöke. A Vajdaságban élő szakembert, 2012-ben az Emberi Erőforrás Minisztérium dicséretben részesítette a Magyar Ifjúsági Konferenciában végzett tevékenységéért. Előadásában több követendő példára is felhívta a figyelmet.

A Nemzeti Együttműködési Alap tapasztalatairól és lehetőségekről, az ifjúsági szervezetek számára
Dr. Bene Tamás az Új Nemzedékek Jövőjéért Kollégium alelnöke,és a Duna-Körös-Maros Tisza Eurorégió Ifjúsági Szövetség elnöke tartott tájékoztatót. A megújult pályázati rendszer első éve nem volt zökkenőmentes, azonban, mindenki tanult a tapasztalatokból, amit az is tükröz, hogy a jövő évi pályázatok, már ősszel kiírásra kerültek. Ezáltal az elbírálás, hamarabb történik meg, és a szervezetek is időben megkapják a támogatást.
November végén, immár Magyarországon is megalakult a Nemzeti Ifjúsági Tanács. A szervezet két Dél-Alföldi tisztségviselője, Ament Balázs alelnök, és Czérna Beatrix elnökségi tag számolt be az alakulás körülményeiről, és a tervekről.
A házigazda szervezet képviseletében, Vajda Árpád KIH Mobilitás Országos Ifjúsági Igazgatóság, Dél-alföldi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda irodavezetője tájékoztatta a jelenlévőket. Előadásának témája, az Ifjúsági módszertani támogatások a Dél-alföldön címet kapta. Előadásából kiderült, a régió civil szervezetei igen aktívak, eredményeikkel országos szinten is kitűnnek.

Szünet után a harmadik Országbeli Fiatalok Mentorálásáról kaptak hasznos információt a szervezetek képviselői Gatti Beáta Annától, az Agora Alapítvány munkatársától. A társadalomkutatással foglalkozó szervezet eredményei jól hasznosíthatók az ifjúsági munkában.
A Dél-alföldi Eurodesk hálózatot Fedor Péter Mózes Eurodesk koordinátor, mutatta be. Ő a DKMT Eurórégió Ifjúsági Szövetségétől érkezett a rendezvényre.
A konferencia végén, interaktív kiscsoportos műhelymunkák következtek, ahol a szervezetek mondhatták el saját tapasztalataikat, alkothattak közös programokat.

Vörös B. Zoltán

Kereskedelem, és biztonságtechnika után, médiában dolgozom több, mint másféfl évtizede, mint szerkesztő, műsorvezető, riporter, és technikus.Mellette zenélek,tanítok, marketing, és kommunikációs tanácsot adok.. Életfilozófiám: csak pozitívan!!! Bármit elérsz, ha elég erősen akariod! Amit elértél, arra használd, hogy segíts másokon!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük