InDOKK – Ifjúsági Civil Börze az IH-ban

inDOKKA Csongrád Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház és a Szegedi Ifjúsági Ház szervezésében október 18-án ismét találkoztak egymással dél-alföldi és határon túli civil szervezetek az InDokk Nemzetközi Esélyteremtési és Ifjúsági Civil Börze alkalmával. A találkozó célja és témája a különböző, hátrányos helyzetű embereknek és az ifjúsági korosztálynak segítséget nyújtó nonprofit szervezetek eszmecseréje, és együttműködési felületek megtalálása. Ezek a találkozók a célcsoportok általi megismertetés, a hatékonyabb együttműködés, és az esetleges elszigeteltség lehetőségének megszüntetése miatt elengedhetetlenek.

A civil szervezetek munkája és együttműködése túlmutat saját magukon, hiszen ők az állam számára is fontos és jelentős feladataik hatékony ellátásával jelentősen csökkentik a központi bürokráciára háruló terhek nagyságát, mértékét.

Schanda Tamás ifjúságpolitikáért felelős helyettes államtitkár a közösségi terek, az ifjúsági civil szervezetek feladatairól, lehetőségeiről beszélt. Kiemelte, Magyarország még mindig azon európai területek közé tartozik, ahol viszonylag alacsony a fiatalok aktivitása az iskolán kívüli tevékenységek tekintetében, azok nagy része pedig sporttevékenység, és nem önkéntesség.

Téglásy Kristóf, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Ifjúsági Főosztályának Főosztályvezetője a 2014-ben beinduló Erasmus + programról tartott rövid tájékoztatót. Az ifjúsági csereprogramok a 2014-2020 közötti költségvetési időszakban is kiemelt figyelmet fognak kapni az Unió részéről.

Kisgyőri Roland, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Esélyegyenlőségi Főosztály főosztályvezetője az esélyegyenlőség szemüvegén keresztül beszélt az önkéntesség aktuális és megoldás előtt álló kérdéseiről.

Földrajzi specialitását emelte ki az együttműködés fontosságának dr. Bene Tamás Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió Ifjúsági Szövetségének elnöke, utalva ezzel a megjelent nagy számú vajdasági szervezetre is. A dél-alföldi régió és a vajdasági régió közötti szoros együttműködés a sikeres ifjúsági munka egyik kulcsa lehet. Vajda Árpád, az Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. igazgatója ezt kiegészítve a helyi ifjúsági munka szükségességét emelte ki, mintegy összefoglalását is adta házigazdaként a szombati napon elhangzó összes előadásnak.

A délután a civil standok megtekintésének és a közös eszmecserék jegyében telt el. A megjelent civil szervezetek bemutatkoztak, prezentációjukban az érdeklődők elé tárták az elmúlt időszakban elért eredményeiket, a közel-, esetleg távoli jövő feladatait, valamint a későbbi együttműködés lehetőségeiről is hangzottak el gondolatok.

https://www.youtube.com/watch?v=3M3FRmJnsFk

[fbalbum url=https://www.facebook.com/media/set/?set=a.828380993894464.1073741912.382894788443089&type=3]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük