Interjú Popovits Richárddal, a SZIN főszervezőjével

Az a nem mindennapi megtiszteltetés ért bennünket, hogy a Szegedi Ifjúsági Napok szervezőjét kérdezhettük a fesztiválról.

MK: Milyen érzés számodra főszervezőként átélni és lebonyolítani Szeged egyetlen országosan elismert ifjúsági fesztiválját?

Popovits Richárd: Szegeden a Szabadtéri és a Borfesztivál is egy országosan elismert rendezvény, nem szeretném ezeket lebecsülni. A SZIN inkább a zenére, a zene szeretetére, a jó érzésre és a nyárbúcsúztató életérzésre van kihegyezve, megszervezni pedig jó.

MK: A SZIN alatt hány órát alszol? Mennyire tudod kipihenni magad?

Popovits Richárd: Nagyon jó a beosztásom ezzel kapcsolatban. Minden nap hajnali 4-ig vagyok fenn, aztán reggel 7 órakor kelek. Erre egy hónappal ezelőtt már elkezdtem készülni, edzettem magam arra, hogy ez így rendben menjen és tudjam tartani – nagyon sok vitamint eszek, naponta 11000 milligramm C-vitamint, aszkorbinsav formájában, de D-vitamint is. Erre azért is van szükség, mert annyira izgulok, hogy enni alig tudok.

MK: A tavalyihoz képest miben más az idei év? Min változtattatok?

Popovits Richárd: Először is az öt napot megfejeltük egyel, így életében először hat napos a fesztivál. Nagy dilemmát okozott számunkra, hogy mikor és hogyan jelentsük be ezt a dolgot, mert mi egy picivel hamarabb tudtuk, hogy ilyen hosszú fesztiválunk lesz. 🙂 Minden esetre meglepetésnek szántuk, ezért a bérletesekre vártunk, hogy még az akciós időszakban váltsák ki bérleteiket, de azért bújtatottan próbáltuk őket bíztatni, hogy megéri, de nem mondtuk ki konkrétan, hogy miért. Azért is gondoltuk így, mert a bérletesek egyrészt jobban ráérnek, másrészt szerintünk fektetnek egy alapvető bizalmat a fesztiválban, ami eredetileg keddtől vasárnap délig tartott volna. Nekik akartunk kedveskedni, kvázi megajándékozni őket egy plusz nappal, mert nekik ilyen formában az több pénzükbe már nem került.

MK: Ki a kedvenc fellépőd az idei SZIN-en?

Popovits Richárd: Én olyan típusú zenehallgató vagyok, aki képes három hónapig ugyanazt a CD-t hallgatni. Nagyon szeretem a Belgát, a Magna Cum Laude-e is, nekem nagyon tetszik a dal, amit a SZIN-ről írtak, de nagyon szeretem a Pálinkadalt is – ők is legalább egy hetet utaztak velem folyamatosan az autómban. Őket a magyar előadók közül nagyon kedvelem, de én house-os vonalban több előadót is szeretek, de Julia Carpentert kiemelném, ő szerintem nagyot alakított, ezt külön köszönöm neki. De Ocho Machot is ugyanúgy szeretem, de egyéb teendőim miatt sajnos csak az utolsó számára sikerült megjelennem.

popvics_03

MK: Hogy viseli a családod, hogy nyáron, illetve a SZIN ideje alatt majdnem elérhetetlen vagy?

Popovits Richárd: Egy tegnapi példával tudok szolgálni: haza szoktam szaladni kb. 20 percre, megetetni a kutyáimat, de tegnap a kisfiam elállta az ajtót, mondván: „Apa, nem mész sehova!”, mire én mondtam, hogy „De, majd este jövök.” Erre ő azt mondta, hogy én viccelek, mert az „este” neki azt jelenti, amikor lefekszik, ezért kijavítottam magam, hogy az este éjszaka van. Látom rajta, hogy ezt nehezen viseli, hiszen ő még csak négy és fél éves, nem nagyon érti a dolgot – ellenben a feleségemmel, aki szinte végig itt van velem a fesztiválon. Természetesen számára az anyai feladatok az elsők, és ezt ő konzekvensen be is tartja.

MK: Egy kis kulisszatitokra lennénk kíváncsiak. A Scooter például mit kért a backstage-be?

Popovits Richárd: Velük teljesen jól tudtunk együtt dolgozni. A tükör elé kértek egy plusz szőnyeget, meg egy lámpát, amire szükségük volt az előkészületekhez. Ezt minden gond nélkül meg is kapták.

MK: Azt hittük, hogy különlegesebb igényeik vannak.

Popovits Richárd: Olyanok lesznek még, de nem sértenek szerződést – tudnék mesélni érdekes történeteket – de ami még erősen él bennem, az tavaly volt, és először szerveztem ilyen nagy fesztivált, ezért gondolkodóba ejtett, hogyan is szerezzem be. Soha nem felejtem el, erősen belém égett: mikor megkaptuk az X-ample igénylistáját, rádöbbentünk, hogy öt kontinensről kell beszereznünk az elemeit – Indiából kellett sört rendelnünk, Angliából rágógumit, Amerikából egy különleges kenyérfélét, bár ezt egy másik fellépőnél is meg kellett tennünk, aki egy nagyon speciális, kerek toast kenyérféleséget fogyaszt kizárólag. Minden esetre, ami számunkra nagyon fontos, és büszkék is vagyunk rá, hogy tavaly egy fellépőnk 53 dolgot írt a listájára, amik közt szerepelt három kakaós csiga. Mi még azt is beszereztük, de később kiderült, hogy azt csak viccből írták bele; nagyon szépen megköszönték, hogy mi tényleg elolvastuk és foglalkoztunk is az igényeikkel.

MK: Mit üzennél a fesztiválozóknak?

Popovits Richárd: Az előrejelzések szerint a napos idő már meglesz. Bár amikor lemosom az autómat, utána általában biztosan esik, ezért tegnap reggel, csöpögő esőben tüntetőleg elmentem lemosni a kocsit. Egyébként jó hangulatot és egy nagyon-nagyon jó élményt a nyár utolsó magyarországi nagy fesztiváljára – ezt kívánom nekik.

popvics_06