Kö7 a mi szemszögünkből

Az újkori középiskolás hetek történetében idén immár kilencedik alkalommal, egy teljes héten keresztül a középiskolásoké volt a főszerep Szegeden. A Középiskolások Hete (röviden Kö7) a Szegedhez kötődő fiatalok éves kulturális eseménye, amely diákok, ifjúsági szakemberek és kulturális intézmények közös szervezésében valósul meg. Kevesen tudják, hogy a Kö7 a 90-es években népszerű, szegedi városi ifjúsági esemény, az egykori Műv7 (Középiskolások Művészeti Hete) alapötletéből született újjá 2014-ben, és ebben több más civil szervezet mellett az Alternatíva Egyesületnek is meghatározó szerepe volt. Idén egyesületünk csapata a programsorozat Középiskolás Vetélkedő és Kolis Kavalkád elnevezésű eseményeire települt ki – ezekről olvashatnak a következő sorokban.

KÖlimpia, árpilis 15. hétfő: A hét első programpontja egy vetélkedő volt, amelyre 3-5 főből álló csapatok jelentkezését várták a szervezők. A Kölimpia fantázianevet viselő esemény nem csupán egy helyszínen kapott helyet, ugyanis a csapatokat Szeged-szerte (többek között a Reök-palotában és a Belvárosi Moziban) várták a kitelepülők.

Az Alternatíva Egyesület állomáshelye a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárban kapott helyet, ahol a fiatalok memóriáját és földrajz ismereteit tettük próbára. Az első feladat során a csapattagok számára röviden ismertettük a Brainbox kártyajátékot, majd ezután a kártya egyik felén lévő kép részleteit kellett memorizálniuk – ezután a lap hátoldalán levő egy-egy kérdést kellett helyesen megválaszolniuk. A feladatot úgy teljesíthették, ha ötször helyesen válaszoltak a feltett kérdésre. Voltak, akiknek azonnal felcsillant a szemük a Brainbox játék láttán, másokat egy pillanatra elkeserített az, hogy a memóriájukat szeretnénk megdolgoztatni – ám alapvetően mindenki gyorsan beletanult a játékba!

A második feladat elvégzéséhez egy Európát ábrázoló térképhez vezettük a csapatokat. A teljesítés feltétele az volt, hogy az előre elkészített (zászlókat, jellegzetes ételeket és tárgyakat ábrázoló) mágneses képeket társítsák a megfelelő országokhoz. Az idő ezesetben is szorította őket, ezért egyesek teljes erőbedobással rakosgatták, mások azonban az időt másodlagosan kezelve inkább megfontoltan pakolgatták fel a képeket. Mindkettő megoldás eredményesnek bizonyult, ugyanis egytől egyig hatékonyan teljesítették ezt a feladatrészt!

Összesen kilenc csapat látogatott el hozzánk aznap – határozottan állíthatjuk, hogy mindenki sikeresen vette az akadályokat!

Kolis Kavalkád – április 18. péntek: A csütörtöki program helyszíne a Szegedi Városi Kollégium Székhelyintézménye volt, ahol a középiskolásoknak egyénileg kellett pecséteket gyűjteniük. A standoknál tudást, tájékozottságot, memóriát, kézügyességet igénylő feladatokat kellett teljesíteni.

Az Egyesület standjánál két lehetőséget kínáltunk a diákoknak, amivel kiérdemelhették a pecsétet. A teljesítés egyik feltétele egy Instagram történet nyilvános megosztása volt, amellyel magát a Kö7-et és minket is népszerűsíthettek a fiatalok. A másik pecsétszerzési feladatunk nem volt ennyire egyszerű, ugyanis egy izzasztó Brainbox játékot kellett lebonyolítani a pecsétért cserébe. Legtöbben a társasozást választották, de akadt olyan versenyző is, aki mindkét feltételnek szívesen eleget tett! Több ismerős arc is visszatért hozzánk, akik már a hétfői vetélkedő során is megfordultak a standunknál – így ők már veterán memóriajátékosként bonyolították le a feladatot.

A játékokon túl fontosnak tartottuk azt, hogy az érdeklődőket tájékoztassuk ifjúsági cserékről, önkéntességről és a Médiakommandó műhelyünkről is.

Ezúton is szeretnénk köszönetünket kifejezni a főszervezők felé, hogy részt vehettünk a 2024-es Kö7 munkálataiban!

Írta: Nagy Evelin

Fényképezte: Faragó Alexandra és Nagy Evelin