Kommandósok a tavaszi VIP-en!

… igazából „csak” Médiakommandósok – a csapat április 16-án Békéscsabán járt, ahol a helyi Városi Ifjúsági Parlament (VIP) tavaszi eseményén egy szekciót alkotva vett részt. A tavaszi VIP-re 17 iskolából közel 200 diák érkezett, akiket három általános és kilenc közlépiskolás szekció várt a Csabagyöngye Kulturális Központban.

Az esemény egy nyitó plenáris üléssel vette kezdetét, amely során Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere és a Békéscsabai Diákönkormányzat képviselője köszöntötte az érdeklődőket. A polgármester úr beszédében kiemelte, hogy a rendezvény összehozza a fiatalokat, akik szekciókba tömörülve életbevágó/érvágó kérdéseket taglalhatnak játékos módon.

A továbbiakban három előadást hallgathattunk meg. Elsőként Szerencsi Boglárka, a városi diákönkormányzat alelnöke Az érdekképviseleten túl a Békéscsabai Diákönkormányzatról címmel tartotta meg előadását (a DÖK szervezeti felépítéséről és olyan programjaikról tudhattunk meg részleteket mint a Közelítő, a Garamentor és a LIKE). Ezután Tóth Beáta, közösségszervező szakon tanuló hallgató mutatta be kutatási eredményeit, amely fókuszába az állampolgári nevelés formális és nemformális módszereit állította. Végül a WWF Magyarország közösségszervezője, Györgyi-Ambró Gergő mutatta be szervezetüket, előadásának fő mondanivalója pedig az volt, hogy a ma döntései igenis befolyásolják a jövőt, amit az egybegyűltek együtt fognak élni – ezért is fontosak a VIP-hez hasonló események.

A megnyitót követően minden résztvevő megkereste a saját szekcióját, majd elkezdődött a munka. A szegedi alapcsapat 10 középiskolás diákkal (pontosabban 9 diákkal és 1 DÖK-ös segítővel) kiegészülve kezdte meg az instantújság készítését. Célunk az volt, hogy a szekciónkat választók betekintést nyerhessenek az újságírói szakmába és a MédiaKommandó működésébe. A feladatok leosztása során mindenki szívesen állt rendelkezésünkre, azok megvalósítása sem jelentett különösebb nehézséget a diákoknak. Rendkívül érdeklődő és lelkes fiatalokat kaptunk a szekciónkba, a munkafolyamatok során hatékonyan tudtunk együttműködni velük.

Legtöbben rövid interjúkat készítettek más szekciók vezetőivel és résztvevőivel, majd kezükben a friss hangfelvétellel ültek le a laptopok elé, hogy gyorsan írásban is rögzítsék az elhangzottakat. Akiket viszont inkább a fotózás érdekelt, ők vállalhatták a fotós-újságírói szerepet, ezzel segítve a csapatot, hogy az igényes írások megfelelő fényképekkel egészüljenek ki. Voltak visszatérő résztvevőink is, akik az ősszel megrendezett VIP-en is minket választottak: rájuk már veteránként nagyobb feladat várt (több kisinterjú és/vagy bővebb interjú készítése a szervezőkkel). Az elkészült anyagokat továbbítottuk a Médiakommandó csapat tördelőjének, aki egységesítette az elemeket.

A rendezvény végére a csapat munkájának gyümölcseként egy négy oldalas újság született meg – az utolsó oldalon egy csoportkép kapott helyet, hiszen ezt a remek csapatot meg kellett örökítenünk! Az őszi VIP-hez hasonlóan a tavaszi eseményről is csak pozitívan tudok nyilatkozni – profi szervezőgárda, tenni akaró fiatalok és egy emlékezetes Médiakommandós bevetés!ű

A szervezők felé ezúton is szeretnénk kifejezni hálánkat, hogy idén is meghívtak minket az eseményükre!

Írta: Nagy Evelin
Fotók: Faragó Alexandra