Látóút Kecskeméten

2018. május 17-én a dél-alföldi régió ifjúsági szakembereit látóútra hívták a kecskeméti közösségi terekbe. Többek között Szegedről, Földdeákról és Békéscsabáról is jöttek az érdeklődők, s összesen 4 fiatalok által is közkedvelt helyet látogathattak meg a közép-magyarországi városban.

Az esemény első állomáspontja az Eleven Közösségi Tér volt, amely két részre tagozódik – az egyik úgy funkcionál, mint az idő hasznos eltöltésének színtere – lehet társasjátékozni, sólisztgyurmázni, filmet nézni. Mindig a helyet látogató fiatalok szavazhatják meg az adott hónap programjait. A másik rész a Spartacus sportrészleg, ahol egy belső ping-pong edzőterem van kialakítva; de az udvari részen is lehet folytatni ezt a sportot. Nyári tábort is szerveznek, igen kedvező feltételekkel.

A következő helyszín a kecskeméti Új Nemzedék Központ volt, ahol jelenleg is két külföldi cserediák tölti önkéntességének idejét. Itt találkozhattunk az ifjúsági ügyekért felelős képviselővel, aki tájékoztatta a jelenlévőket Kecskemét ifjúsági életéről, arról, hogy milyen lehetőségeik vannak kommunikálni az önkormányzat felé véleményüket és igényeiket. Külön kiemelte a Kecskeméti Gyermek –és Ifjúsági Önkormányzatot, akik felnőttek ahhoz a feladathoz, hogy keresztül vigyék a fiatalok által fontosnak talált ügyeket a városvezetés döntési rendszerén.

A harmadik állomáspont a Kék Elefánt Közösségi Tér és Ifjúsági Iroda volt. Ennek a helynek a különlegessége, hogy van egy stúdiójuk, ahol a betérő zenei tehetségek kibontakozhatnak, felvételeket készíthetnek. Külön technikai rendszer és ezen túl néhány hangszer is a segítségükre van, s akik felkészültnek érzik rá magukat, meg is mutathatják tudásukat a közönségnek.

Az utolsó színhely a KÖZ-tér/10perc volt, amely egy olyan pincehelyiség, ahol a műhelymunka mellett belefér, hogy koncerteket is szervezzenek a munkatársak és önkéntesek. A közösségi tér neve abból fakad, hogy körülbelül 10 percnyi sétára van a helyközi autóbuszjáratok pályaudvarától, így a környező települések fiataljai, ha várniuk kell, hasznosan tölthetik el az idejüket a közelben.

Összességében egy nagyon hasznos napot tudhat maga mögött a csapat, s mindenképp tanulságosnak nevezhető egy olyan út, ahol az ifjúsági szakemberek elleshetik egymástól a fortélyokat és tájékozódhatnak az egy-egy közösségi térben folyó munkával kapcsolatban.

Hornyik Anna Viola