Újra Katlan

Az Ördögkatlan fesztivál tavaly ünnepelhette az első X-et, de idén is színes programok tárházával készültek a szervezők.

A kis mezítlábas rendezvény mostanra Magyarország egyik legkedveltebb fesztiváljai között szerepel, ami nem is csoda, hisz itt kicsik, nagyok, pihenésre és tombolásra éhezők, kulturális élményekre vágyók egyaránt megtalálják a számukra ideális programot. A fesztivált négy baranyai településen rendezik meg 2018-ban is (Nagyharsány, Kisharsány, Villánykövesd, Beremend), a Villányi-hegység lábánál.

Milyen programokra lehet számítani?

Ha zenei élményre vágysz és szereted a balkán zenét, már rögtön első este rophatsz egyet a Boban Marcovic Orchestar + Branka kombóra, de később a Bohemian Betyars és a Parno Graszt hasonló hangulatot teremt majd. Választhatod helyette a Kistehént, a Kiscsillagot, az ír zenéből kiinduló rockos, metálos Firkint, a Quimby-t vagy, ha a magyar népzenét kedveled, a Csík zenekart, ami ezúttal Presser Gábort látja vendégül. Itt leszek, itt leszek, itt lesz velünk a GRUND, a vígszínházi fiúzenekar, a minden évben visszatérő 30y, Lajkó Félix, Alexander Balanescu és Volosi vonósok közöse és hogy is lehetne teljes a Katlan a Wombo nélkül? Az őrült franciák a punk, reggae, hiphop, jazz big-band fúzióját keltve a legváratlanabb helyeken felbukkanva mindig megtáncoltatják a katlanozókat.

Színházba mennél? Megnézheted a Pesti Magyar Színiakadémia, Molnár Ferenc: Liliom előadását,  Tennesse Williams: A vágy villamosát a Kaposvári Csiky Gergely Színház előadásában vagy Márai Sándor: Hallgatni akartam, mely Hegedűs D. Géza önálló előadásában lesz látható.

Hogyan legyek önmagam egy közösségben? Mi szüli a társadalmi agressziót? Hogyan kommunikáljak másfél órán keresztül csendben? Mit néz Mona Lisa és mit rejt Rousseau dzsungele? Ilyen kérdéseket feszegetnek az Ördögkatlan workshopjai, de akad bőven zenés, táncos és kézműves programokból is. Ne felejtsünk el ellátogatni Both Miklós udvarába, ahol megismerkedhetünk az ukrán gasztronómiával, néptánccal, népzenével, mindezt a tudást a sokat megélt és tapasztalt ukrán néniktől kapjuk. Az udvar meleg hangulata garantált.

 

A katlanfalvak között a katlanjáratok közlekednek, hogy megkönnyítsék a fesztiválozók dolgát, de a helyiek és a katlanozók számára köztudott, hogy könnyűszerrel lehet stoppolni, ami mindig egy-egy új ismeretséget, sztorit, élményt jelent.

Hát igen, a sokrétű programcsokornak megvan az árnyoldala is: ki kell logisztikáznod mindig, hogy hogyan játssz az időddel, hogy mindig minden programra odaérj, amit kinéztél. A Katlan szerves része, hogy az ember sokszor azt kívánja bárcsak egy időben két helyen lehetne. Vagy három…vagy négy. De ne aggódj, ha le is maradsz valamiről, úgyis szembe jön veled valami más, vagy csak egyszerűen megnézhetsz egy kiállítást, üldögélhetsz a Vylyan teraszon egy jó borral, élvezve a kilátást, vagy kiderítheted miért is kapta a fesztivál az Ördögkatlan nevet! Hogy megfejtsd a helyhez kötött legendát, irány az Aralica kert, ahol a történethez falra festett illusztrációt is találsz.

 

A Katlan az a hely, ahogy mindenki egy egységet képez. Híres emberek, helyiek, látogatók. Együtt fogod enni a zsíros kenyeret Beck Zolival, esetleg Mucsival fogyasztod majd el borodat, vagy a Wombo tagjaival  strandolhatsz. Jelen idő, minőség, családias légkör, kultúra, mezítlábaskodás, jó borok, hőség, porban táncolás, hajnali séták, derű, jéghideg borkása a kisharsányi kocsmából, meghatározó előadások, művészet, ihlet gyűjtés, hegymászás, cirkuszi mutatványosok, reggelig tartó koncertek, zenei élmények. Ez mind a Katlanhoz tartozik.

Ideje beírni a naptáradba: július 31-augusztus 4, Ördögkatlan!

Kovács Anna

Forrás: http://www.ordogkatlan.hu/