„Mindenkinek lehetősége van a bemutatkozásra”- Interjú Ujvári Lászlóval, Balástya polgármesterével

Harmadik alkalommal rendezik a Balástyai Művészeti Ifjúsági Napokat. A Balástyai Kézműves Alkotókör ötlete alapján hívták életre ezt az eseményt. Az előző két alkalommal is nagyon sok kitelepülő volt. Különböző alkotókörök termékeit láthattuk széles palettán. Nemzetközi jellegű ez a találkozó. Ujvári Lászlót, Balástya polgármesterét kértük meg egy kis előzetes, napi értékelésre.

Kik a III. Balástyai Művészeti Ifjúsági Nap résztvevői?

A helyiek mellett Németországtól kezdve Erdélyig nagyon sok fellépő lesz. Magyarországról szomszéd települések lesznek, Kistelekről, Baksról, Pusztaszerről, Bordányból, Budapestről jönnek. Két évvel ezelőtt kitalálták, hogy olyan közösségszemlét hoznak életre, ahol termékeiket, eddigi munkáikat, elért értékeiket, eredményeiket bemutatják. Most, harmadik alkalommal tehát már messze nem Balástyáról szól: szomszédos országok érdeklődő művészemberei is eljöttek. Civil szervezetek, alkotók, a néptánctól kezdve, a kerámia, a grafika, sok minden benne van, termékbemutatóként kell a mai alkalmat elképzelni. E termékeket az emberek ajándékba is elvihetnék bármilyen nívós rendezvényre. Itt nagyon kreatív és ügyes alkotók vannak. A néptánctól kezdve a színtársulati előadáson át egy olyan kulturális és kikapcsolódási élményt biztosító napnak vagyunk az elején, ahova érdemes a családot is meginvitálni.

Hogyan hat ez Balástya közösségére?

Balástya közösségének formálásában ez döntő jelentőségű. Már a bemutatkozó alkalmat követően Alkotókör által jöttek létre olyan művészeti csoportok, gondolok itt a grafikusokra, festőkre, akik korábban bemutatkoztak falunapon. Így mindenkinek volt és van lehetősége a bemutatkozásra, és a különböző műfajok erősítik egymást. Ezen felül az a tény, hogy jönnek Németországból és Erdélyből érdeklődők, kiállító vendégek, az, hogy lehet itt számukra szállást rendelni, étkezési szolgáltatáshoz juttatni, ezzel a turisztikai attrakció kérdéskörébe is beléphetünk.

Hogyan alakultak ki a testvéri kapcsolatok?

Elsősorban a Balástyai Alkotó Kör elnökének, Vásárhelyi Jánosnak köszönhető. S e civil Balástya Bszervezetek épp az azonos érdeklődés miatt találkoznak egymással, baráti szálak szövődnek. A mieink elmennek hozzájuk ők pedig viszonozzák a mieink látogatását.

Hornyik Anna Viola