Ösztöndíjuktól megfosztott spanyol diákok tiltakoztak Szegeden

spanyol diakokMi is Európa része vagyunk, ne zárják be előttünk a kapukat – üzente a rövid, TIK előtt készített videóján az a tucatnyi erasmusos hallgató, aki a spanyol kormány ösztöndíjmegvonása ellen tiltakozott Szegeden. “Az Erasmus Európa!” kiáltással videós üzenetet töltött fel kedd délután tizenöt spanyol egyetemista a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központja előtt. A fiatalok a videóban úgy nyilatkoznak: itt, Szegeden sem akarnak elszeparálódni Európától, nyitott, szabad jövőt szeretnének, nem pedig záruló ajtókat. A hallgatók két nappal ezelőtt, szombat délután e-mailen értesültek róla, hogy a spanyol kormány megvonta tőlük az állami támogatást. Üzenetüket nemcsak haza, de Brüsszelbe, az Európai Parlamentbe is el kívánják juttatni, remélik, hogy ezzel nyomást gyakorolhatnak a spanyol kormányra a váratlan intézkedés miatt.

Kétszázezer aláírás két nap alatt

sergio sanchezSergio Sánchez, a demonstráció egyik szervezője szerint a megvonás miatt rengeteg spanyol diák kényszerül hazautazni. “Amikor két hónapja ideérkeztem, még szó sem volt ilyen megvonásokról, tegnapelőtt hallottuk csak a hírt. Én az iskola mellett munkát is vállaltam, így tudom fizetni a fenntartásomat, de vannak barátaim, akik azonnal csomagolhatnak haza” – mondta. A 23 éves hallgató biológia szakon tanul az SZTE-n, még kilenc hónapig maradt volna Szegeden, de már ő sem tudja pontosan, hogy meddig lesz még itt.

Erasmus05

Fedor Péter Mózes az Erasmus Student Network Szeged képviselője  megerősítette: hivatalos, spanyol nyelven írt értesítést kaptak hétfőn délelőtt, melyet jelenleg is értelmeznek. Eddigi ismereteik szerint a diákok államtól érkező, körülbelül 100 eurós összegű támogatását vonták meg, innentől csak az EU-tól érkező összeget kapják – ez átlagosan 250 euró. Tudomása szerint példa nélküli, hogy egy állami ösztöndíjat teljesen megszüntessenek, egy spanyol diákkal konzultált is az ügyben – a hallgató szerint az fáj nekik leginkább, hogy senki sem kérte ki a véleményüket ebben az ügyben, a fejük felett született meg a döntés.

A The Guardian című lap információi szerint több mint tízezer spanyol diák sorsa válhat bizonytalanná a megvonás miatt világszerte, így a kormány visszakozna. A cikk szerint az elmúlt évben 71%-kal kevesebb összeget fordítottak az ösztöndíjasokra, 62.7 millió euróról 16 millióra csökkent a támogatás összege. Terveik szerint a hallgatók egy kisebb, szegényebb részét támogatják majd ennél magasabb, 300 eurós összeggel.

Az interneten egy petíciót is útjára indítottak a spanyol hallgatók, melyre cikkünk megjelenéséig közel kétszázezer aláírás érkezett. A gyűjtést Laura Zornoza, egy madridi származású újságíró hallgató indította, néhány óra alatt százezer feletti szignó érkezett.

Illés Attila

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük