Senkinek Sem Art (SSA) debütálás

Az Alternatíva Egyesület Street Art műhelyének első kiállítása nyílt meg tegnap délután az Új Nemzedék Központ szegedi közösségi terében.

A kiállítást az egyesület elnökségi tagja, Mórocz Sándor nyitotta meg a közösségi tér udvarában, ahol az érdeklődők gyülekeztek. A kültéri művek bemutatása után a pincében kiállított alkotásokkal kapcsolatban megtudhattuk, hogy ezek gipszkartonra és vászonra applikált képek, melyekből az előbbi szekció az un. „Króm-SaRok (Chrome-Kore-Ner)” elnevezést kapta. Az első szemle után beatbox bemutatót hallhattunk Szájjel és Mad előadásában, majd AkuStik „Fuck The Fame” lemezének bemutatója zajlott MC Arte közreműködésével.

A műhelyvezetőt az SSA kialakulásáról és céljairól kérdeztük. Megtudtuk tőle, hogy a Senkinek Sem Art az Alternatíva Egyesület szakmai műhelyeként indult 2016 tavaszán, de az ötlet már évekkel korábban felmerült. A jelenleg öt fős, önkéntesekből álló csapat célja az utcai művészetek népszerűsítése, hogy a társadalom befogadóbbá váljon a művészet ezen ágai iránt. Az SSA tagjai elsősorban vizuális alkotásokra (festmények, installációk) koncentrálnak, de minden olyan alkotási formát preferálnak, ami az utcán megvalósítható (pl. beatbox, break tánc). Az is fontos céljuk továbbá, hogy az alkotóik legális keretek között végezhessék tevékenységüket, illetve hogy közben saját kompetenciáikat fejlesszék. „Jelenleg több olyan projektünk is fut, amivel berobbanhatunk a köztudatba, az egyik a kiállításunk, a másik pedig az Etelka sori fal egyes részeinek a festése, de ha a pályázatunk befut, akár az idei Sziget fesztiválra is készíthetünk installációkat. Ezenkívül a zenei vonalunkra is tervezünk ráerősíteni, mivel alkotóink között akadnak efféle ambícióval rendelkezők is – a megnyitón máris egy lemezbemutató és egy beatbox bemutató is terítékre kerül, a többi pedig a jövő zenéje.” -nyilatkozta Hadzsy János.

Az eseményen készült képeink itt tekinthetők meg.

Erdélyi Marietta