Te bele mersz szólni? Téged érdekelnek saját ügyeid?

2020. október 14.-én került megrendezésre a Nemzeti Ifjúsági Tanács, Szólj bele! című projektjének a Dél-Alföldi regionális eseménye. A helyszínt idén a szegedi Szent-Györgyi Albert Agóra biztosította. A résztvevő fiatalok köre pedig változatos és színes volt. A rendezvénnyel a szervezőknek az volt a célja, hogy a fiataloknak fórumot biztosítson, ahol számukra fontos témakörökben kifejthetik a véleményüket.

 A rendezvényen előadást tartott az Erzsébet Ifjúsági Alap, Csongrád-Csanád megyei ifjúságszakmai mentora, Vajda Árpád, valamint Szabó Enikő a Gyulai Ifjúsági Központ szakmai vezetője. Enikő a Hetedhét Játékvárost mutatta be mind a résztvevői részről, mind a háttérbeli munkálatokat végző önkéntesek szemszögéből. Árpád az ERIFA szolgáltatásairól beszélt, arról, hogy milyen kérdésekkel, problémákkal lehet megkeresni a szervezetet, mit tudnak kínálni fiatalok és fiatalokkal foglalkozó szakemberek számára. Az előadások után a résztvevők három témakörben mondhatták el a véleményüket; önkéntesség, érdekképviselet és közösségi tér. A résztvevők közül voltak olyanok, akik végzős középiskolások, másodéves egyetemi hallgató, diákönkormányzat vezetője és könyvtári munkatárs. A vélemények a legtöbb esetben megegyeztek, de voltak olyan kérdések, ahol nem feltétlen értettek egyet a fiatalok. A beszélgetés során felmerültek olyan ügyek, mint a politika, mennyire hallgatják meg a fiatalokat egyes fórumokon, mennyire figyelnek oda arra, amit mondani akarnak. A közösségi tér fontossága és milyensége is terítéken volt. Ezek alapján elmondhatjuk, hogy a legtöbb fiatal igényel egy olyan teret, ahol kicsit le tud lazulni, kiengedni a fáradt gőzt és olyanok társaságában érzi jól magát, akikkel megegyező az érdeklődési körük.  Az önkéntesség témakörben is sokféle ötlet, vélemény felmerült, például az, hogy már csak azért is érdemes valamilyen önkéntességet végezni, hogy másoknak örömet okozzunk a segítségünkkel.

Végezetül pedig azt a következtetést vonták le a résztvevők, hogy több lehetőséget és esélyt kellene nyújtani a fiataloknak, hogy el tudják mondani a véleményüket azokban az ügyekben, amik érdeklik, vagy közvetlenül érintik őket, akár már helyi szinten a településükön akár az iskolájukban.