Tőled hallottam, ők megírják – őszinte civil beszélgetések

A Tudatos Ifjúságért Alapítvány kezdeményezésére jött létre 2018-ban Tőled Hallottam magazin, amely a Grundhoz illetve a Médiakommandóhoz hasonlóan elsősorban az ifjúsági témákkal foglalkozik. Szalóki Viktor főszerkesztőt kértük meg arra, hogy mutassa be nekünk a magazint, a készítőket és a főbb témákat.

A cél már a magazin létrejöttekor is az volt, hogy a Tőled Hallottam a fiataloktól a fiataloknak szóljon. Az alapítvány három alapelvéhez illeszkedtünk, amelyek egyrészt a demokráciára nevelés és az aktív állampolgárság, másrészt a játék általi fejlesztés, vagyis a gamifikáció, harmadrészt az emberi jogok. Mindezek azonban nem zárják ki azt az alkotói szabadságot, hogy a fiatalok arról írjanak amiről szeretnének, mondta el a Grundnak Szalóki Viktor.

Tudatos Ifjúságért Alapítvány

Fontos számukra az, tette hozzá a Szalóki Viktor, hogy egyfajta mentorprogramot is működtetnek, a fiatalokat tehát tapasztaltabb szerzők segítik, például abban, hogy hogyan kell megírni egy élő tudósítást, egy interjút, vagy éppen hogyan kell egy rovatot megszerkeszteni. 

Az évek során nagy volt a fluktuáció, ami szerintem természetes a projekt alapú programoknál. A fiatalok teljesen önkéntes alapon csatlakoznak a Tőled Hallottamhoz azt szeretnék bennük tudatosítani és arra kérik őket hogy ők is így tekintsenek erre, hogy amit létrehoznak az egy érték. 

Szalóki Viktor (lent) a riporterekkel, Barna Gergellyel és Vajda Árpáddal

Amikor Viktor másfél évvel ezelőtt csatlakozott a Tőled Hallottamhoz, azzal az ötlettel érkezett, hogy kellene egy állandó civil megszólalási lehetőség. Addig ugyanis nem ez volt az újság fő irányvonala. Ez jelentette mind a budapesti civil szervezetek bemutatását, elsősorban ifjúsági vonalon, mind pedig a vidékieket. Viktor egyébként ez év elejétől főszerkesztője a magazinnak és azóta valóban a civilség, az önkéntesség áll a középpontban, természetesen nem kizárólagosan. Hangsúlyozta A civilség azt jelenti, hogy tenni valamit a közjóért, nem profitorientáltan.

12 fős csapattal dolgoznak együtt, kéthetente kell a vállalt cikkeket leadni. Mindig vannak aktuális témák, amikről minél gyorsabban be szeretnénk számolni, vagy éppen olyan események, amikre előre szeretnénk felhívni a figyelmet. 

De ez nem azt jelenti, hogy van egy nagyon szoros rend, amiről teszem azt kötelező lenne írni.

Viktor elmondta, hogy a korábbi struktúraváltás a célközönség megváltoztatásával is járt: korábban az volt a jelszó, hogy fiataloktól fiataloknak, de később úgy gondolták, hogy mindenkinek írni kell, akit érint a civil társadalom, a civil közösség. Azt vették észre, hogy így szinte mindenki érintett, hiszen a véleménye szerint, ha leállnának a civil szervezetek, akkor igazából nem működne az ország. A fiatalok elérését elsősorban, másokhoz hasonlóan, a közösségi média felületén valósítják meg. Fontosnak tartják ugyanis, hogy a fiatalokkal megismertessék, mit is csinálnak a civil szervezetek. Persze azt belátják, hogy ez nem egy izgalmas téma önmagában annak, aki nem éli ebben mindennapjait, hiszen a civil szektorban nem pörögnek olyan gyorsan az események. Ezért azt szeretnék megmutatni az érdeklődő fiataloknak, hogy ami a civil szektorban történik, az igenis nagyon fontos, és ezért érdekes is. 
Szerencsére egyre több olyan író van, akiket nem ők keresnek meg, hanem maguk jelentkeznek, mert ráéreztek erre az irányvonalra. 

Ami összeköti a fiatalokat, az a téma iránti érzékenység. A legtöbben közülük a társadalomtudományok iránt érdeklődnek, de van köztük pszichológus is. Az olvasóink közül pedig, azt látjuk, már nem csak az ismerőseink, vagy azok osztják meg a cikkeinket, akikkel készítettük, hanem ezeknek a köre is folyamatosan bővül. Pár hónapja még mintegy 400 követőnk volt, mára ez már 1000 körül van.

Faültetés (forrás: Tőled Hallottam/Újvári Fanni)

Az újság minimális költségből működik, ami utazási költségeket és a domain költséget jelenti, amit természetesen a fenntartó alapítvány finanszíroz.

Az összkép természetesen fiatalos, mint a megjelenési platformokat tekintve, mint pedig a cikkek stílusában. Például nagyon fontos az, hogy mikor időzítenek a Facebookon egy cikket, illetve több posztnál vagy éppen írásban használnak például emojikat, persze csak ahol ez indokolt.

Eleddig már több mint 30 civil szervezettel készítettek interjút, mondta Szalóki Viktor. Az a cél, tette hozzá, hogy őszinte interjúk készüljenek, olyan kérdésekkel, amik a fiatalokat valóban érdeklik. Ez a civil szervezeteknek is érdeke meglátásuk szerint, ugyanis ebben az esetben ismerik meg igazán az olvasók ezt a szegmenst, ha a jó dolgok mellett beszélnek a gondokról is.

Az Orgoványi Fiatalok Csoportja (forrás: Tőled Hallottam)

Azt látják, hogy egyre többen érzik át az önkéntes munka lehetőségét és súlyát, egyre többen vállalnak ilyet, még akkor is, ha nagyon forráshiányos a szektor. A civil szektor kiszolgáltatott a pályázatok felé, ez derült ki az általuk készített interjúkból. Szalóki Viktor azt is elárulta a Grundnak, hogy az alapítvány külföldi partnereivel is készítettek interjúkat, hogy mi az ottani helyzet, így beszélgettek a spanyol vagy libanoni partnerekkel. Sok helyen hasonló problémákkal küzdenek. De pont az említett 2 országban előkerült a fiatalok munkanélkülisége, mint általános probléma.

A magazinnál a már említett új struktúrára átállás kezdőnapja éppen március 16-a volt. Ez, illetve önmagában a karantén gördülékenyebbé tette a dolgokat, árulta el a főszerkesztő. Az is szerencse volt a szerencsétlenségben, hogy a Tőled Hallottam kevesebb olyan cikkel dolgozik, ami olyan eseményekről szól, amik elmaradtak, így tehát ez sem okozott fennakadást. Sőt, rengeteg, civileket is érintő online esemény indult el, jött létre, ezekhez pedig könnyedén lehetett csatlakozni, és ezekből sok gyülemlett fel, amit nem is bírtunk el ennyien. Ráadásul ekkor volt több lehetőség a már említett civil interjúk elkészítésére is.

Mindezen felül azt vették észre, hogy a védekezés élvonalába léptek a helyi civil szervezetek, és ők intézték az időseknek a bevásárlást, maszkokat készítettek, segítettek a gyerekeknek a digitális oktatásban, tehát nagyon hasznosak voltak.

Az alapítványnak elindult egy Twitch-csatornája, amelyben a magazin is helyet kap. A témáinkat élő műsorokban dolgozzuk fel. Hosszútávon pedig a karantén után a csapatépítésre szeretnénk helyzeni a fókuszt. A munkafolyamat alapján pedig óriási mennyiségi és minőségi javulás fog következni ősszel.