Ventotene – egy fesztivál az aktív európai állampolgár

Három szegedi közösségszervező szakos hallgató is részt vett azon az ERASMUS+ nemzetközi szakember képzési programon, amit idén május 9-12. között rendeztek meg egy olaszországi kis szigeten, Ventotene-ban.

Az esemény célja az volt, hogy magával ragadó élményt nyújtson a fiataloknak az európai polgárságról, a formális és a nem formális képzést ötvözve – mindezt szakértők által tartott workshopokkal, konferenciákkal, valamint a peer-to-peer oktatási módszerek szerint szervezett műhelyfoglalkozásokkal.

A programon több európai országból érkeztek résztvevők. A program lényege az volt, hogy minél inkább bevonják a fiatalokat a politikai életbe, hiszen nem csak a jövő a miénk, hanem a jelen is – így tudjuk olyanra formálni, amilyen világban élni szeretnénk majd. 

Ennek az évnek a kiemelt témája Európa jövője volt, különös tekintettel a béke és a nemzetközi együttműködés témáira, az európai polgárok jogaira és kötelességeire, a sportra mint a társadalmi befogadás és a személyes fejlődés eszközére, a pszichofizikai jólét gondozására, valamint a szolidaritás kultúrájának és az együttműködés értékének növelésére. Az európai parlamenti választások mellett volt szó a fiatalok mentális egészségéről, az Erasmus/Erasmus+ programokról, különböző önkéntes lehetőségekről külföldön, valamint az Európát érintő háborúkról is. 

Megtanultuk a napok során, hogy bár más-más országokból jöttünk, más nyelvet beszélünk, eltérő kulturális szokásaink vannak, a problémáink mindenhol ugyanazok (vagy legalábbis nagyon hasonlóak), ami engem kifejezetten meg is lepett. A programon szerzett élmények, tapasztalat alapján bátrabban nyitok külföld felé is, bármilyen témában álmodjak is meg egy programot.

Résztvevő fiatalok: Huzsvár Zsófia, Juhász Csenge, Kriska Balázs
Tudósítás: Huzsvár Zsófia, Pacsuta Dóra, 

Fotó: Huzsvár Zsófia