Balatoni nyárindító

Egy csapatnyi ember, három nap, egy cél – az Alternatíva Egyesület csapata Szeged zajától körülbelül 200 kilométerre, Enyingre helyezte át ideiglenes székhelyét. Hogy miért? Az alábbi összefoglalóból kiderül!

Sokak kedvenc évszaka a nyár, hiszen maga a fogalom olyan asszociációkat hívhat elő, mint a pihenés, a nyaralás és a szabadság. Az egyesületi élet/munka a nyár eljövetelével sem hagy alább a dinamikusságából, sőt éppen ellenkezőleg. Számtalan online és offline esemény megszervezése, rendezvényekre való kitelepülés kivitelezése és megannyi alapműködést szolgáló feladat vár ránk a közeljövőben, amelyekre időben megoldást kell találjunk – ez megfontoltságot és részletes tervezést igényel. Az előbb leírtakat szolgálta a háromnapos enyingi elvonulásunk.

Első programpontunk a vacsora közös elkészítése volt, amely elfogyasztása után a Balaton felé vettük az irányt. Az autózás során kezdett úrrá lenni rajtam a gondtalanság, maga a balatoni nyár érzés. Az utazás fáradalmainak kipihenésére minden adott volt a tóparton: napsütés és szellő, a Balaton frissítő vize, izgalmas társasjáték. Nagyon sokáig tudtuk volna élvezni a természetet és egymás társaságát, viszont tudtuk, hogy a feladatok nem fognak maguktól megoldódni.

Miután a szállás felé tartva a magyar retró popslágerek nagy hányadát elénekeltük, elkezdtük az egyesület nyári időszakának megbeszélését. Egy kerek, fehér fémasztal körül foglaltunk helyet, ami az elkövetkező órákban a közös brainstorming helyszínéül szolgált. A nyár kiemelt helyen kezelendő eseményeit átbeszélve egy teljesebb képet kaptunk arról, hogy pontosan mi fog várni a csapatra. Ezután folyamatosan szűkebb fókuszra váltottunk, hogy részletekbe menően tudjunk feladatokat meghatározni.

Nyári időszakunk egyik fő feladata a július 10-14. között megrendezésre kerülő MediaCamp szervezése lesz, amely keretében egy délvidéki csoportot fogunk vendégül látni a GyepesMód közösségi térben (erről feltétlenül fognak születni írások a weboldalra!). A tábor témája kapcsán rendkívül produktívnak és kreatívnak bizonyult a csapat. A nyár második eseménye, amelyen segítőként és résztvevőként is jelen leszünk, a Tempus Közalapítvány és a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának közös szervezésében megvalósuló Ifjúságszakmai Nyári Egyetem lesz.

Kiemelt figyelmet szenteltünk az idén a Grund magazinnak, amely a Csongrád-Csanád vármegyei fiatalok hangjaként, új lendülettel jelenik meg, és az év első felében sokan és sokat dolgoztunk rajta. Mivel ez bizonyul időben legközelebb levő feladatunknak, így a teendők elosztása hatékonyan megtörtént, a megvalósítás pedig már karnyújtásnyira van!

A fentiek mellett természetesen szó esett nyári fesztiváli és falunapi kitelepüléseinkről, a Digit4All elnevezésű, biztonságos internethasználatra edukáló, kisléptékű projektünkről, aktuális pályázatainkról, valamint az Eurodeskhez kapcsolódó teendőkről is. Ekkorra már a szúnyogok is asztaltársaságunk részévé váltak, ezért – mivel a munkával remekül haladtunk – a kötetlen beszélgetést követően mindenki nyugovóra tért.

Másnap kipihenten keltünk, a reggelit követően pedig ismét belevetettük magunkat a munkába immár a négy fal között, ugyanis az időjárás már kevésbé szolgálta érdekünket, hogy a teraszon napsütés és kávé mellett dolgozhassunk. Ezen a megbeszélésen a nyári tábor programtervezetéé volt a főszerep. Közösen fejtegettük, mit lenne érdemes mindenképp papírra vetnünk: érveket és ellenérveket ütköztettünk. Eredményességünk egy hatalmas papíralapú, részletes, napokra lebontott tervezet képében öltött testet.

Jutalom gyanánt újra ellátogattunk a magyar tengerhez, de agytekervényeinket a parton sem hagytuk lankadni – néhány Activity feladvány kitalálására is szakítottunk időt. Az enyingi szállásra érve sem tudtuk függetleníteni magunkat a társasjáték hatása alól. Az este folyamán rengeteget nevettünk, valamint éjszakába nyúlóan beszélgettünk.

Utunk a szakmai kötelező feladatok megbeszélése miatt volt fontos az Egyesület számára, emellett jelentős előrehaladást is tapasztalhattunk annak érdekében, hogy olajozottan tudjunk majd együttműködni a ránk váró intenzív nyári időszak folyamán.

Tudósítás: Nagy Evelin

Fotók: Faragó Alexandra