25 éve egy viharos estén – az Alternatíva Egyesület megalakulását ünnepeltük

Alapítók, barátok, egykori és aktuális önkéntesek gyűltek össze 2018. december 15-én Szegeden, hogy megünnepeljék az Alternatíva Egyesület megalakulásának 25 éves évfordulóját. Fabulya Edit korábbi elnök, Wágner Róbert, valamint Erdei Csaba közösen idézték fel azt a 25 évvel ezelőtti viharos estét, amikor elhatározták, hogy szeretnének fiatalok tevékeny csoportosulásának teret, lehetőséget és hátteret adni, rugalmasabb módon. Az Alternatíva Egyesület 25 éve végzi ezt a szolgálatát.

Az esten megjelent mintegy 25 vendég között volt ez okból Hadzsy János, aki az egyesület égisze alatt kifejlődött Senkinek Sem Art vezetője. Több mint fél évtizede résztvevője eseményeinknek, és hatására jött létre a kis Street Art-os csapat, számos legális alkotásuk látható már Szeged és Csongrád megye különböző falain.

Az Egyesület egyik legfontosabb tevékenysége, hogy a médiára nyitott fiataloknak lehetőséget ad első szárnypróbálgatásaira. Évek óta készítenek helyben létrehozott, úgynevezett instant újságot az érdeklődők. Szombaton is megjelentek azok, akik egykor, vagy éppen most szerkesztik ezeket a lapokat. Felidézte a kezdeti időket Hornyik Anna Viola, de hallhattuk Kmetovics Anna nosztalgiáját is, például a nagy 2015-ös SZIN-ről. Az Egyesületnek valóban egyfajta közösségi csúcspontja volt a 2015-ös Szegedi Ifjúsági Napokon létrehozott SZINstant nevű újság, ami napi szinten jelent meg. Ez a több napos esemény volt az egyik legszilárdabb közösségkovácsoló tevékenység.

Persze nem csak az elmúlt 3-4 évben voltak eseményei az Egyesületnek, hiszen a Középiskolások Művészeti Hetét is Fabulya Edit és Vajda Árpád indította el. Erről is egy, a falon elhelyezett idővonalon emlékeztek meg a megjelentek. Innen indult el sok más fiatal tehetség mellett annak idején az ismert humorista, Kőhalmi Zoltán vagy éppen Ördögh Nóra, a kiváló gitárművész Pavlovits Dávid vagy éppen a remek grafikussá váló Burg Balázs. Rajtuk kívül is egy sor kiváló grafikus, informatikus, vagy a maga területén nagy sikereket elért szakember mutathatta meg első alkalommal magát.

A jövő pedig itt van, már nem is tervben. Folytatódnak a kitelepülések, az instant újságok létrehozása. Érdekes, hogy az Egyesület munkájához az egykori alapítók gyerekei közül is többen csatlakoztak. De nem csak velük, hanem mindenkivel számolunk, akit sikerül kis csapatunkhoz vonzani. Szerencsére folyamatos az érdeklődés.

Még mielőtt azonban elindulna a jövő, megünnepeltük a 25. születésnapot. Lehetett játszani VR játékokkal, enni-inni. És jött a torta, amit a 25. születésnap tiszteletére, és remélhetőleg a következő 25 évre vágtunk fel.

Boros Tamás