A Befutó Program keretében keresünk Kommunikáció-, és Médiatudományi Szakos hallgatókat

Az Alternatíva Egyesület és annak nem formális műhelye, a MédiaKommandó ismét beszáll a Szegedi Tudományegyetem Kommunikáció-, és Médiatudományi Tanszékének Befutó Programjába.

Az Alternatíva Egyesület 1993 óta működik. Elsődleges célunk a 13-25 éves – ezen belül elsősorban a középiskolás – korosztály kezdeményezéseinek támogatása, kompetenciáik, közösségeik fejlesztése. 

A közösségfejlesztés egyik legfőbb eszköze egyesületünknél a média. MédiaKommandó nevű csoportunk médiatartalmak létrehozásán keresztül igyekszik megszólítani, bevonni a fiatalokat.

Rendszeres a különböző rendezvényekhez kapcsolódó, kitelepülésünk, “bevetéseink” során alkotott úgynevezett instant-újság. Innen a Médiakommandó elnevezés. A Covid járvánnyal terhelt időszakban újítottunk is, és egyre több podcast műsort igyekeztünk elkészíteni, amihez megfelelő eszközöket szereztünk be és a fiatalokkal közösen kialakítottunk egy stúdiót

A következő feladatokra keresünk hallgatót (természetesen valamennyi esetben az egyesülettel szorosan együttműködve, közös munka, segítség mellett):

– Elsősorban a nemrég elindult és későbbre tervezett podcast műsorok készítése. Ebbe beletartoznak logisztikai feladatok, interjúk szervezése, igény és bátorság szerint interjúk elkészítése is. Emellett lehetőség nyílik a műsorok vágására is (elsősorban hang, másodsorban videóvágás), amit az egyesület tagjai megtanítanak, amennyiben a hallgató még nincs e tudás birtokában. Podcastek megfelelő fórumokra eljuttatása, közösségi médiában megjelenések kezelése. 

– Másodsorban a szegedi, és környékbeli fiatalok saját magazinjának.a Grund című,  nyomtatott újságnak elkészítése (újságszerkesztés, interjúkészítés, cikkírás, de érdeklődés alapján megismerkedhet a tördelő munkával is). Itt fontos lenne egy kis, diákokból álló csapat összetartása, az újság elkészültének menedzselése, megbeszélések megszervezése, cikkek begyűjtése.

– Az egyesületnek jó kapcsolatai vannak nemzetközi ifjúsági szervezetekkel is, akikkel közösen több, nemzetközi médiás ifjúsági projekt is indul ebben az évben. Érdeklődés esetén lehetőség nyílik ezen szervezetekkel való kapcsolattartásra, illetve támogatott programokon való részvételre is, akár külföldön.

Ezek mellett az érdeklődő hallgatóknak fontos feladata lehet az, hogy esetleges kitelepülős rendezvényeken (fesztiválok, családi és falunapok….) segítse munkánkat.

Mindegyik felületünk az érdeklődő fiatalok, elsősorban az egyetemista és középiskolás korosztály szárnypróbálgatásait, és ezzel kapcsolatosan ifjúsági közösségépítő funkciót hivatott elősegíteni.

A jelentkezőktől a kötelező mellékleteken kívül szeretnénk kérni rövid önéletrajzot és mellé egy rövid, néhány mondatos szakmai motivációs leírást, kíváncsiak vagyunk, a média mely szelete érdekel titeket. Kizáró ok nincs, és olyan területet sem jelölünk meg, ami biztosan nyerő.

Kapcsolattartó:
dr. Boros Tamás
E-mail: alternativa.egyesulet1993@gmail.com
Telefon: 06 30 481 1255