A civil Jövő-Menő

Hajnal Gyöngyi a Csodás Hagyatékunk Egyesület alapítója, A civil Jövő-menő projekt megalkotója és vezetője. Vele készült az alábbi interjú.

MK: Miről szól ez a projekt?

A projekt 18-22 év közötti fiatalokat szólít meg Csongrád megyében. Itt kell, hogy bejelentett lakcímük legyen. Érettségivel kell, hogy rendelkezzenek és tilos, hogy tanulói jogviszonyuk és bejelentett munkahelyük legyen. Azt szeretnénk, hogy ezek a fiatalok, akik érettségi, esetleg egy sikertelen felvételi után állnak, hasznosan töltsék el az idejüket. Áthidaló képzés ez, amely nagyon hasznosítható, mobilizálható tudást adó, a munka világának akármelyik ágazatába indulnak el. Először komplex képzést kapnak arra nézve, hogy a saját személyiségüket meg tudják erősíteni: vállalkozói ismeretek, személyes kapcsolatépítés, networking, rendezvényszervezés, marketing, nonprofit –és forprofit gazdasággal kapcsolatos alapismereteket tanulhatnak és ezt kiegészítve kishajó-vezetői képzést is biztosítunk. A programunk 3 évig tart, ezalatt 9 osztályt indítunk, s mind a 9 15 hallgatóval indul. Ez 135 diákot jelent a 3 év alatt. Nagyon szeretnénk, hogy az osztály egyik fele B kategóriás jogosítványt is szerezzen: ez jelenti a KRESZt, az egészségügyi tanfolyamot és a gyakorlati képzést. Az osztály másik fele pedig egy rendkívül intenzív és hatékony, 100 órás nyelvi tanfolyamon vehet részt, ami erősíti az írásbeli és a szóbeli ismereteket is. Ezek eddig főleg lexikális tudást igénylő témák, azonban tudjuk, hogy ez magában semmit se ér. A Csodás Hagyatékunk Egyesületen és társult civil szervezeteinken keresztül olyan önkéntes munkalehetőségekbe fogjuk bevonni a fiatalokat, melyekben pontosan azt próbálhatják ki, amit korábban az osztályteremben elsajátítottak. S ha később nem is a nonprofit szektorban éreznek kedvet a tevékenykedésre, akkor is egy rendkívüli alapismerettel felkészülve, valamint önbizalommal tudnak tovább lépni az élet más területeire. Ha pedig konkrétan ezzel szeretnének foglalkozni, akkor egy nagyon erős és jó alapot kap mindehhez. Innen már csak a saját kreativitása szabja meg, hogy merre jut.

 

MK: Milyen álláslehetőségekben bízhatnak a résztvevő fiatalok?

A pályázatnak eleve megszabott része, hogy a 3. év végére a legagilisabb és programjainkkal a leginkább szimpatizáló fiatalok közül néhányat egy évre magunk közé fogadunk. Ilyen módon bejelentett álláslehetőséget biztosítunk számukra. Velünk működik együtt és mindent kitanulhat, ami a civil szervezetekben fontos – hátrányos helyzetűek segítése, iskolai programok, környezetvédelmi projektek -. Ha ezek után még mindig szeret velünk együttműködni, akkor határozatlan idejű álláslehetőséget is biztosítunk a számára.

 

MK: Honnan van erre a programra forrás?

Forrás az Európai Unió és a magyar állam közös támogatásával, a Széchenyi2020 kormányprogram keretében van erre, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által ellenőrzött és támogatott formában. Én úgy gondolom, hogy ez egy rendkívül nagyvonalú program, hiszen a diákoknak a tanszerre sem kell költeni. Mindez szánt szándékkal azért, hogy a hátrányos helyzetű fiatalok is kapjanak egy igazán jó esélyt arra, hogy ha úgy érzik, hogy szeretnék megragadni az életük egyik komoly lehetőségét, akkor azt megtehessék.

MK: Van –e utánkövetése a projektnek a résztvevő fiatalok tekintetében?

Igen, van. Fő támogatónk a Csongrád megyei Önkormányzat és annak elnöke: Kakas Béla. Illetve mi magunk végig ott fogunk állni a projekt mellett és mögött. Az a tervünk az Önkormányzattal együttműködésben, hogy itt a megyében létrehozunk egy olyan mátrixot, amely a jövőben tudja informálni a lakosságot a projekt végeztével arról, hogy mi is a civil szektor. Ha esetleg később olyan helyzet állna fenn – például a Tisza magas vízállása megkívánna munkáskezeket – akkor, akik jelentkeznek, hogy volna egy-két óra szabadidejük, segíthessenek. Bírnak akár maguktól is segíteni, kisebb csoportokat szervezni barátaikból, akiket ismernek. Tudnak hatékonyan segíteni olyan problémás helyzetekben, amelyek hogyha nagyra nőnek, rendkívül költségesek lehetnek mind az önkormányzatoknak, mind a helyi közösségeknek, de akár országos szinten is. Azt gondolom, hogy ez egy nagyon nagy előny. Akárki végzi ezt a tevékenységet, az büszkeségre ad okot. Biztos vagyok benne, hogy a közvetlen környezetében élők és a család körében ez elismerést fog kiváltani minden fiatalnál.

 

Hornyik Anna Viola