A magyar állam bölcsőjében az államalapítás ünnepén

Augusztus 20-a alkalmából az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban jártunk, a Csongrád megyei Szent István napon.

 

Változatos programmal készültek a szervezők, hiszen a hagyományőrző és modern technikát felvonultató katonai bemutatók mellett lehetőség volt megtekinteki a megyei civil értékek tárházát ezek képviselői jóvoltából. Mindezek mellet nomád park, élő skanzen és az Európában fellelhető magyar emlékeket bemutató kiállítás várta az ünneplőket. Bár a kiállítók (így magunk is) hamarabb megérkeztek, a program hivatalosan 10.30-kor kezdődött a „Magyar emlékek nyomában, Európában” című tablókiállítás megnyitójával, majd öntevékeny művészeti csoportok léptek fel az emlékmű előtti színpadon.
Külön érdemes megemlíteni egy ünnepélyes szerződéskötést is, amely a magyar honvédelem fontosságát hangsúlyozza: ennek értelmében a Csongrád megyei kormányhivatal vezetője csatlakozott az önkéntes műveleti tartalékosokhoz.
13 órakor Csongrád megye legrangosabb elismeréseit adta át a megyei közgyűlés elnöke, Kakas Béla: alkotói díjban részesült a szegedi Király-Kőnig Péter Zeneiskola, Balogh Árpád hódmezővásárhelyi borász és a Mórahalmi Karitász Csoport.
Csongrád megye közigazgatásáért díjat kapott dr. Korsós Ágnes, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város címzetes főjegyzője, Csányiné dr. Bakró-Nagy Veronika, Szentes Város Polgármesteri Hivatalának aljegyzője, Lukácsné Csurgó Csilla, gazdálkodási osztályvezető helyettes, a szegvári polgármesteri hivatal munkatársa és Majoros Imre, a ruzsai önkormányzat közszolgálati tisztviselője.
Csongrád Megye Kultúrájáért és Közművelődéséért díjjal jutalmazták az üllési Erdélyi Lucát, a „Fölszállott a páva” televíziós tehetségkutató verseny egyéni győztesét, a makói Daróczi Szilvia énektanárt, a szegvári Bárány Brigitta pedagógust és a ruzsai Vörös Tibor Bálintné könyvtárost.
Végül (de nem utolsó sorban) az ünnepségen átvette a Csongrád Megyéért díját Márton Anita, olimpiai bronzérmes súlylökő, az idei londoni atlétikai világbajnokság ezüstérmese.
Az ünnepségen a hagyományoknak megfelelően dr. Kiss-Rigó László, Szeged-Csanádi megyés püspök szentelte meg az új kenyeret, amelyet Makra József, Ópusztaszer polgármestere szegett meg. Mindezt Erdélyi Luca, az Alföld Néptáncegyüttes és a MásKÉP zenekar műsora kísérte.
Egész napos programot jelentett a megyei civil szervezetek bemutatása az utcát alkotó standoknál. Itt a régió települései is bemutatkoztak. Emellett katonai bemutatók színesítették az eseményeket – ide értve a hagyományos magyar harcmodor megjelenítését és a lovasbemutatókat a Pálffy huszárok jóvoltából. A kilátogatókat egész nap kézműves vásár, a megyei gazdakörök jóvoltából pedig mezőgazdasági kiállítás várta a Skanzenben, a Szentes-Donáti malomnál. A Csongrád megyei Szent István-napon az esemény szervezői a Magyar Vöröskereszttel együttműködésben véradást szerveztek a Látogatóközpontban.
Bár az időjárás nem volt kegyes, de mi nagyon jól éreztük magunkat a hagyományőrző, mégis új értékeket is megmutató rendezvényen.

Hornyik Anna Viola