A netre költöztem, ott keress!

MédiaMeet ifjúsági együttműködés második online szakmai estje

2021. április 29.-én került megrendezésre a MEDIAMEET ifjúsági médiaműhely második eseménye, ahol olyanok szólaltak meg, akik tapasztaltak az online írás világában. Megismerkezdhettünk ennek a világnak az előnyeivel és hátrányaival, és egyéb hasznos tippekre is szert tehettünk, miközben megismerhettünk különböző, fiatalok által készített médiumokat az ország különböző területeiről.

Fiatalokkal foglalkozó, ifjúsági médiaműhelyeket koordináló szervezetek indították el a MédiaMeet nevű kezdeményezést, hogy közösen hatékonyabban tudják a fiatalok számára megmutatni mindazokat a lehetőségeket, eszközöket, technikákat, módszereket a közösen szervezett workshopok során, amelyek segítenek nekik a médiatartalom előállításának folyamatában megtalálni saját útjukat, rátalálni saját hangjukra. A kezdeményezést elindító három szervezet a szegedi Rendezvényszervező és Médiaszolgáltató Nkft. D2 Ifjúsági Központja és 360Online műhelye, a pécsváradi Fiatalok a Részvételért Egyesület, és Mutass be! podcast sorozata, valamint az szegedi Alternatíva egyesület Médiakommandó műhelye.

A kezdeményezés első eseményén, márciusban olyanok szólaltak meg, akik képben vannak a hanggal, podcasterek, rádiósok, második alkalommal pedig az on-line újságírás került terítékre.

A program első felében Bene Zoltán (a Szeged folyóirat szerkesztője) tartott előadást. Elmesélte, hogy diáklapok szerkesztésével indult, és azt, hogy milyen szakmai tapasztalatokra tett szert az évek során. A hiedelmekkel ellentétben nincs nagy fogyasztói különbség az online és offline újságírás között, viszont riportokból egyre kevesebb lát napvilágot. Részben ez annak köszönhető, hogy a televízión keresztül egyre kisebb az elérés.

Az esemény második felében egy kerekasztal beszélgetés zajlott le más online újságkészítőkkel. A résztvevők Szalóki Viktor, a Tőled Hallottam képviseletében, Sípos Ivett és Kovács Bence az iDeáktól, illetve Makovi Ágnes, a MaFiLaptól.

A Tőled Hallottam egy civil ügyeket boncolgató magazin, amelynek a fiatalok a főbb célközönsége. Legyen az politika, emberi jogi nevelés, vagy bármilyen közéleti probléma, ők írnak róla. Ezt persze igyekeznek könnyen fogyasztható formában tenni, hogy az a generáció is értse, akinek igazán szól. Jó példa erre, amikor párhuzamot húztak a Gyűrűk ura és Platón állama közt. Sok önképző fejlesztést tartanak, céljuk egy innovatív magazin fenntartása és az önálló lábon való megállás. Sok social média platformon megtalálhatóak, az ország bármely pontjáról fogadnak jelentkezéseket a csapatba.

Ivett és Bence a szegedi Deák Ferenc Gimnázium tizenegyedik osztályos tanulói, és az iDeák főszerkesztői. Általában az iskolai eseményekről írnak, interjúkat készítenek tanárjaikkal és a diákokkal. Tippeket osztanak meg az érettségivel kapcsolatban, és számos egyéb, az iskolával kapcsolatos információ megtalálható az oldalukon. Persze cikkeik nem csak az intézményükre korlátozódnak, sokszor tesznek közzé könyv, sorozat és film kritikákat és más-más írásokat. Elmondásuk szerint nem tudnak annyi időt szentelni az újságnak amennyit szeretnének, ennek ellenére 2-3 naponta jelennek meg új cikkek, ami elég jó szám. Idegen nyelveken is publikálnak, a jövőben tervezik a német és olasz nyelv beiktatását.

Makovi Ágnes, a MaFiLaptól arról mesélt, hogy milyen fontos náluk a közösség építés. Részben azért is alapították meg a lapjukat, hogy összehozzák az embereket kis településükön. Küldetésük hogy hidat emeljenek a fiatal és az idősebb generáció között, az írás és olvasás megszerettetése, továbbá szeretnének a sokoldalúságra törekedni. Negyedévente publikálnak egy 16 lapos újságot, melyet fiatalok szerkesztenek. Mivel több korosztály igényeit is szeretnék kielégíteni, kicsit nehezebb dolguk van. Lehet náluk közösségi szolgálatot teljesíteni, tehát a kellemest a hasznossal módon van lehetőségük a diákoknak megismerni az újságírás rejtelmeit.

A kerekasztal beszélgetés után a moderátor kinyitotta a kört a résztvevők számára és egy kellemes diskurzus indulhatott el a hallottakról.

Molnár Annamária
Katedra Általános Iskola, Gimnázium, Informatikai és Művészeti Szakgimnázium és Kollégium Kecskemét