35 év után ismét Jézus Krisztus Szupersztár a Szegedi Szabadtéri Játékokon

35 év után ismét visszatér a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadára a Jézus Krisztus Szupersztár című rockopera, Andrew Lloyd Webber műve. Július első és második hétvégéjén lesz megtekinthető az alkotás Szirtes Tamás rendezésében.

A mű, bár ősi történetet dolgoz fel, azt mégis modern köntösben teszi, s érdekessége, hogy Jézus (Feke Pál) a hatalom kérdését is boncolgatja a darab során. Úgy látja: nem érti őt meg „sem Róma, sem Jeruzsálem”, egyedül van szerepében, s a hatalom éppúgy csapás, mint áldás, hiszen egy személy talán nem is képes megváltani az egész világot. Annyi balsors sújtotta ember van a Földön, hogy egyedül nem tud segíteni mindenkin. Feloldozást számára Mária Magdolna (Gallusz Nikolett) hoz, aki (bár már sok férfi megfordult az életében) számára Jézus különleges, gondoskodik róla, s próbálja meggyőzni arról, hogy legalább néhanapján tegye le a gondot. Szerepében egyszersmind megjelenik a szerelmes nő alakja is, amikor arról elmélkedik, hogy „nem tudom, hogyan szeressem Őt”.

A második felvonásban felmerül egy, a keresztény világot mozgató kérdés – miért kellett meghalnia Jézusnak a kereszten, hiszen nem volt bűne – a nép csupán népszerűségének való hódolásból csapott át halálának követelésébe. Még Pilátus (Sasvári Sándor), az ítélethozó is arra kéri az „elítéltet”, hogy álljon ki magáért – ahogy ezt már a régi történetből is ismerhetjük.

A főpróba tapasztalatai alapján remek előadásnak tekint elébe a szegedi közönség, s külön izgalmas, hogy Feke Pál számára ez – a világon is egyik legnehezebbnek tekintett – szerep hozta meg 22 éves korában a sikert; most 40 évesen ismét átadhatja magát e szuperprodukció főszerepének.

Hornyik Anna Viola

fotók: Madách Színház