Szegeden járt és DJ-ként állt a pult mögött Kristian Nairn aka DJ Hodor

Legtöbben a Trónok Harcából ismerik, de talán kevesebben tudják róla, hogy elsősorban zenével foglalkozik. Az HBO sorozatában Hodor-t játszó Kristian Nairn Szegeden járt 2019. május 11-én, a Szegedi Egyetemi Napok/Suniversity Days vendégeként. Hodor helyett tehát ezúttal DJ Hodorként bulizhatott vele a közönség. Fellépése előtt nyilatkozott nekünk az ír óriás. (2 méter 13 cm – a szerk.)

Most jársz először Magyarországon?

KRISTIAN NAIRN
Nem, másodjára. Először Budapesten jártam néhány évvel ezelőtt egy zenei rendezvényen. Nagyon vártam az alkalomra, hogy visszajöhessek, mert Magyarország fantasztikus hely. Budapesten rengeteg szép építészeti emlék van, de ez igaz Szegedre is, ahogy észrevettem. Ehhez hasonlót csak Bécsben láttam eddig. Szerencsések vagytok!

Beszéljünk egy kicsit a Trónok harcáról, mivel onnan ismernek legtöbben és szeretnek téged, mint Hodort, a karakteredet. Meg tudnád tippelni, hogy az utolsó jeleneted óta hányan kértek meg, hogy tartsd nekik az ajtót?

KRISTIAN NAIRN
Az elmúlt 3 évben, amióta nem vagyok benne a sorozatban lehetetlen vállalkozás lenne megszámolni. Meglepődnél, de nem történik meg olyan gyakran, mint gondolnátok. Talán pár száz ember. A karakterem halála után volt a legtöbb ilyen kérés.

Egyébként a kezdetekkor sejtetted, hogy a sorozat ekkora bumm lesz, vagy egy átlagos középkori fantasy-nek tűnt?

KRISTIAN NAIRN
Az elején egyáltalán nem. Azt mondtam, hogy ez egy fantasy, amit csak korlátozott számú ember szeret, kicsi és konkrét rétegnek szól. Nem vártuk, hogy mainstream legyen. De emlékszem, amikor az első nap bementem a stúdióba, és megláttam, mekkorára tervezték a díszleteket, egész várakat építettek fel a sorozat kedvéért és hogy mennyi pénzt fektettek ezekbe a munkákba, akkor már tudtam, hogy ez nagyot szólhat.

Mitől válhatott a Game of Thrones minden idők legsikeresebb sorozatává, meglátásod szerint?

KRISTIAN NAIRN
Az emberi kapcsolatok miatt. Az első évadban nem látunk sárkányokat, sem Másokat, sem zombikat összevissza sétálni. Inkább a családok közötti feszültségen, és a karaktereken volt a hangsúly. Inkább volt “maffiaszerű” a történet, brutálisan erőszakos volt. Az egész nem csupán a varázslatról, a földöntúliságról szólt, ezért tudtak ennyien kötődni hozzá.

Ma itt nem mint Hodor, hanem mint DJ Hodor vagy jelen. Ma már tisztában vagyunk vele, hogy milyen zenét játszol. De régebben meg voltak-e a korszakaid, amikor teszem azt rockot vagy reggae-t hallgattál …

KRISTIAN NAIRN
Reggae-t soha! Továbbá nem szerettem a populáris zenét, de a klasszikust kifejezetten gyakran hallgattam. A hangsúly azonban mindig a heavy metalon és a dance music-on volt az én életemben.

Ez ma is így van?

KRISTIAN NAIRN
Igen, még mindez a két zene én vagyok. A dance music az nagyon mai, nagyon aktuális, ezzel foglalkozom, viszont még mindig meritkezem a régi heavy metal bandákból, mint például a Megadeth.

Ha pedig otthon vagy, és nem a munkádhoz keresel inspirációt?

KRISTIAN NAIRN
Akkor nem hallgatok semmit. Ilyenkor csak szeretek távol maradni a zenétől, mivel ez a munkám része. Amikor pihenek, akkor inkább csendben ülök a négy fehér fal között.

A munkádban viszont megadatott neked a lehetőség, hogy sok országba eljuss. Van az egyes országokban különbség közönség és közönség között?

KRISTIAN NAIRN
Ez a szép a dance zenében. Létezik egy ilyen globális tudat, mindenki összejön, együtt táncolnak. És amikor fent vagy a színpadon, látod az emberek kezét a levegőben, ezt imádom ebben az egészben. Mindenütt vannak extrémebb és nehezebben feloldódó emberek egyaránt. De amikor beindul a nagy “ereszd el a hajam”, akkor a világon mindenütt ugyanolyan a hangulat, nincs különbség. Kíváncsi vagyok, Szegeden milyen lesz az
egyetemi közönség…

Az interjú a 2019 májusi Szegedi Egyetemi Napokon készült, a szervezők engedélyével jelentettük meg