A XXIII. Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon jártunk

A fiatal, média iránt érdeklődők körében jól ismert szervezet, a Diákújságírók Egyesülete május 27-én huszonharmadik alkalommal rendezte meg az Országos Ifjúsági Sajtófesztivált, melyre több mint 2000 diákmédiás érkezett. A rendezvénynek Budapest egyik ékköve, a 2014-ben felújított Várkert Bazár adott otthont.

A megnyitón elhangzott, hogy ez a fesztivál mára már kivívta a rangját a sajtóesemények között. A szervezők szerint napjainkban is ugyanolyan fontos érték a sajtó szabadsága, amit egykoron a márciusi ifjak követeltek. „Az igazat mondd, ne a valódit!” Felgyorsult világunkban ez a média legfőbb feladata. A DUE idén huszonhatodik alkalommal hirdette meg Tehetségkutató Diákmédia Pályázatát, amelyre általános iskolák, középiskolák és egyetemek médiásai nevezhettek. Hét kategóriában hirdettek győztest, és büszkén jelenthetjük, hogy a díjazottak között volt számos szegedi diákmédium, többek között a SZTE-reo magazin, a Szegedi Egyetemi Rádió és a Tömörkény István Gimnázium Hírkút.hu portálja is. A nyertesek a DUE által szervezett nyári média táborban gyarapíthatják majd ismereteiket.

Az év legnagyobb diákmédiásoknak szóló rendezvényére számos ismert médiaszemélyiség, művész és sportoló is meghívást kapott, velük közönségtalálkozó keretében készíthettek interjút a jövő lelkes véleményvezérei. Erős Antónia és Szellő István osztottak meg kulisszatitkokat a képernyők mögött zajló csapatmunkáról és szakmai tanácsokkal látták el a közönség soraiban ülőket. Felhívták a figyelmet a gyakornoki tapasztalatszerzés fontosságára és a megfelelő szellemi-fizikai erőnlét fenntartásához szükséges egészséges életmód követésére is. A leendő riportereknek azt üzenték: legyenek céltudatosak és jól tájékozottak. Agárdi Szilvitől, a Voice felfedezettjétől megtudtuk, hogy szerinte a tehetségkutatók szerepe az ígéretes tehetségek felfedezése, az pedig már mindenkinek a saját felelőssége, hogy az első sikerek után a személyiségét megőrizze. Ő úgy véli: „A közönség azt szerette meg, akit először megpillantott.” Szilvi számára különösen fontos a rajongók támogatása, a velük való kommunikáció, a közönségtalálkozó apropóján meg is köszönte a személyre szóló, tartalmas rajongói leveleket. Mesélt arról, honnan ered a zenéhez fűződő szeretete és azt is megosztotta velünk, hogy mi az, ami megnyugtatja és a leginkább eltereli a gondolatait egy-egy fellépés előtt. Az idei Sajtófesztivál egyik jeles vendége és támogatója a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium volt. Sándor Tamás ezredes mesélt a Magyar Honvédség szerepvállalásairól és arról, hogy egy művelet során mennyire nehéz hirtelen döntéseket hozni, hiszen ilyenkor az ember felvállalja annak a kockázatát, hogy éppen rossz döntést hoz. „Hiába a részletes tervezés, bevetés során az adott pillanatban dől el minden.”

Az egész napos rendezvényen az ismert médiaszemélyiségek mellett változatos szakmai és tematikus programok, workshop-ok, kvízjátékok és személyes tanácsadások várták az érdeklődőket. Akinek két program között maradt egy szabad órája, az csatlakozhatott egy speciális várnéző túrához. A fesztivált a Balkan Fanatik fergeteges bulija zárta.

Erdélyi Marietta

[fbalbum url=”https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1031447183587843.1073741940.382894788443089″]