„Aki egyszer meglátogatja, az el fog jönni legközelebb is!”

Huszadik éve képviseltetik magukat a civil szféra szervezetei a Szegedi Ifjúsági Napokon. Érdemes pirossal jelölni a fesztiváltérképen a Civil Falu elhelyezkedését, hiszen napközben megannyi érdekes feladatot és ismeretszerzési lehetőséget kínálnak a kitelepülő szervezetek, köztük a Digit4All keretében az Alternatíva Egyesület, valamint augusztus 23-án vendégeink, a Futureg Egyesület. Kellemes és hasznos időtöltés a buli után ébredezőknek és a napijegyeseknek is, akiket nem kizárólag a partizás érdekel! A Falu működését, jellemzőit, programjait illetően Kispál Gyöngyit, a Civil Falu szervezőjét kerestük fel. 

Hány szervezet települ ki a Civil Faluba 2023-ban?

Idén összesen 50 szervezetnek biztosítunk megjelenési lehetőséget.  Ebből 30-an a fesztivál teljes idejére, a többi szervezet pedig egymást váltva települhet ki. Az utóbbi, vagyis az egynapos lehetőséget tavelyelőtt vezettük be azoknak, akik izgalmas programtervvel adták be pályázatukat, viszont a limitált pályázószám miatt nem lehetséges a fesztivál teljes idejére megjelenést biztosítani számukra. Korábban centenáriumok adtak témát, ilyen volt például a szegedi árvíz 140. évfordulója vagy Szeged, mint 300. éve szabad királyi város. Továbbá volt már fókuszban a környezetvédelem, a fenntarthatóság, valamint az egészséges életmód, az egészségmegőrzés is. Idén a civilek közösségi ereje és a bevonás kreatív eszközei témában pályázhattak Szegeden vagy vonzáskörzetében állandó csapattal és rendszeres tevékenységgel rendelkező, bejegyzett civil szervezetek és intézmények.  A közösségépítést szorgalmazva beszélgetések szervezünk a Faluban, amelyeket rögzíteni fogunk az idén először kitelepített podcast stúdiónkban. Ezeket a helyszínen is meg lehet majd tekinteni, viszont a rögzített anyagokat a fesztivál után a Civil Falu Youtube csatornáján elérhetővé fogjuk tenni. 

Hogyan fogadják a látogatók a témákat, milyen attitűddel viszonyulnak hozzájuk?

Nem feltétlenül tudatos döntés és térkép alapján térnek be hozzánk a fesztiválozók. Vannak, akik nézelődés közben találkoznak a Falu csalogató munkatársaival – ők és az arculat igényessége egységként hívogatják a látogatókat. Noha nem tudatosan érkeznek, de ha beszippantja őket a Falu kavalkádja, akkor rendszerint egy standnál nem állnak meg. Ezen felül vannak ismerős arcok is, akik évente visszatérve, újdonságokért érdeklődve keresik fel a Falut. A standoknál megszerezhető élmény és ismeret mellett motiváló tényező, hogy a standoknál megszerzett legalább 5 darab pecséttel nyereményjátékban lehet részt venni, amelynek sorsolása a fesztivál utolsó napjának délutánján történik meg. Bevonzás az útlevéllel, a nyereménnyel történhet, de nagyon gyakran előkerülhetnek mély gondolatok és komoly témák a részletesebb beszélgetések során. Tavaly több, mint 500 útlevél vett részt a sorsoláson, vagyis az útlevélkérők kétharmada minimum öt szervezetet biztosan meglátogatott! Ez volt az útleveles rendszer rekordja, idén pedig igyekszünk ezt a számot is megugrani. 

Az Alternatíva Egyesület és Médiakommandó műhelye is minden évben igyekezett aktív, innovatív szereplője lenni a fesztivál Civil Falujának, az idei fesztivált megelőzően is készítettünk már instant (SZINstant) újságot. Természetesen emellett a színpadokon is sok érdekes fellépő lesz. Érdemes odafigyelni azokra is, akik egyelőre még kevésbé nevesek, és éppen egy SZIN alkalmával figyelhetnek fel rájuk. Egy ilyen együttessel készítettünk interjút!

Az interjú itt olvasható: https://mediakommando.hu/szeged-szinei-a-keplet-zenekar-a-siker-kuszoben/

Ez a cikk a Digit4All Erasmus+ program keretein belül szervezett MediaCamp alatt készült el. A projekt száma: 2022-1-SK02-KA210-YOU-000083196. megvalósulása az Európai Unió támogatásának köszönhető.

Szerző: Nagy Evelin