Digit4All MediaCamp 2023: Táborújság született!

A Digit4All a szlovákiai Futureg és a magyarországi Alternatíva Egyesület kispartnerségi együttműködése, mely során a két fél közel 1 éves közös munkája alatt a fiatalok digitális tudatosságával, a cyberbullying, a biztonságos tartalommegosztás és a hatékony eszközhasználat témájával foglalkoznak.  A projekt  egyik jelentős része egy képzési folyamat, amely során az érdeklődők bővebb ismereteket szerezhetnek a fent említett témákkal kapcsolatban, illetve egy mentorprogram, ahol a résztvevők egy közvetlenebb légkörben fejlődhetnek az online térben, tapasztalt szakmai vezetők által, az általuk választott területen (podcast készítés, digitális segédeszközök terén való fejlődés, ifjúságsegítés).  Az utóbb említett program részeként jöhetett létre a 2023-as MediaCamp augusztus 19. és 24. között, Szegeden, ahol 10 fiatal vehetett részt egy instant újság elkészítésében, interaktív ’’üzemlátogatásokban” és számos kreatív, csapatmunkát igénylő szakmai fejlesztő feladatban. 

A tábor ideje alatt volt szerencsénk részt venni három szakmai tanulmányúton Szeged legnevesebb és nagy múltra visszatekintő helyi médiumainál. A hétfői napon a Szeged TV dolgozói láttak minket vendégül, kedden délelőtt az Egyetem TV majd délután a Rádió 88 csapata vezetett be minket a televíziózás és a rádiózás rejtelmeibe. Mindezek mellet hasznos workshop-okon arról is beszélgettünk, hogy hogyan kapcsolódik a MédiaKommandó-zás a felkereső ifjúsági szolgáltatásokhoz, vagyis hogyan tudjuk aktivitásra motiválni a fiatalokat műhelyünkkel és, hogy milyen is a biztonságos közösségi tér. Ezen felül felvázoltuk hogyan is zajlik egy kitelepülés, aktualitása miatt megvitattuk, hogy mire kell figyelnünk a SZIN fesztiválra való kitelepülés során. Élményeinket nem tartottuk magunkban, hiszen a MediaCamp alatt készült táborújság hasábjai közt helyet kaptak a résztvevők gondolatai és beszámolói az üzemlátogatásokról, workshopokról ezeket teljes terjedelmükben a mediakommando.hu oldalán olvashatják hamarosan.

Az eseményre szabott célkitűzések között szerepelt az egyéni fejlődés mellett egy olyan újság létrehozása, amiben mindenki a legjobb tudása szerint, a csapat aktív részeként vesz részt és tesz hozzá a szerkesztőségi munkához. Miután kirándulásaink után visszaértünk a rendezvény fő helyszínére, az Alternatíva Egyesület közösségi terének kényelmébe, a csapat nekiállt a tábor talán legnehezebb feladatának: elkészíteni egy lapot a semmiből, amit később emberek sokasága fog olvasni, nyomtatott formában. A folyamat több szempontból sem volt egyszerű, hiszen sokunknak még nem volt tapasztalata a MédiaKommandó műhely klasszikus instant újságjainak létrehozásában, emellett vészesen közelgett a Szegedi Ifjúsági Napok 1. napja, ahol prezentálnunk kellett a lapunkat, a tábor egyfajta megkoronázásaként. A fiatalok ennek ellenére lehetetlent nem ismerve oldották meg ezt a megpróbálónak ígérkező feladatot. Az együtt töltött munkaórák során a kreativitásnak semmi sem szabott határt, értékesebbnél értékesebb ötletek és gondolatok törtek felszínre. A MediaCamp-et megelőző mentoring alkalmaknak köszönhetően a résztvevők felkészülten, előkészületi munkáikat elvégezve láthattak hozzá a feladathoz, melyet az esemény alatt színes, fiatalos elemekkel tudtak bővíteni. Ennek eredményeként egy élettel teli, 8 oldalas és teljesen minket reprezentáló újság jött létre, melyet az utolsó tollvonás meghúztával küldtük is a nyomdába, és büszkén osztogattuk a SZIN Civil Falujában elhelyezkedő sátrunknál az arra járó érdeklődőknek. 

Azonban a tábor nem csak a szakmáról és a munkáról szólt, a Szegeden töltött napjaink során számos kulturális és kulináris élményben is részünk volt. Bemutattuk a város legfőbb látványosságait szlovákiai partnereinknek, megmásztuk a Dóm tornyát és megcsodáltuk az augusztus 20-ai ünnepi tűzijátékot a rakpart kellemesen felmelegedett kövén ülve.

Eseményünk zárásaként mindenki jól érezte magát a SZIN esti koncertjein táncolva, majd másnap, csütörtökön élményekkel és emlékekkel felpakolva búcsút intettünk a dunaszerdahelyi Futureg csapatától.

A MediaCamp 2023 – Szeged a Digit4All program része, mely az Erasmus+ 2022-1-SK02-KA210-YOU-000083196 támogatásával valósul meg.

Törteli Dóra