Közösségben biztonságban – Települési gyermek és ifjúsági munkával foglalkozó szakemberek Csongrád-Csanád vármegyei hálózati találkozója

Október 9-én délután a Szegedi Ifjúsági Ház D2 Ifjúsági központja megtelt fiatalokkal és fiatalokkal foglalkozó szakemberekkel, akik Csongrád-Csanád vármegye különböző településeiről érkeztek. Hódmezővásárhely, Szeged és Szentes mellett több település ifjúsági klubjainak, civil szervezeteinek szakemberei és aktív fiataljai találkoztak, hogy megosszák egymással működési tapasztalataikat, beszélgessenek aktuális kérdésekről, együttműködésekről és megismerkedjenek európai és hazai mobilitási- illetve nem-formális tanulási lehetőségekkel.

A délután – amit a Tempus Közalapítvány Eurodesk magyarországi hálózatának szegedi partnerei (a Tálentum Alapítvány, a Szegedi IH D2 Ifjúsági központ és az Alternatíva egyesület), illetve a Csongrád-Csanád Vármegyei Bűnmegelőzési Tanács szervezett – több különböző téma köré szerveződött.

13 órától kezdődött az Európa a nappaliban – pályázati tájékoztató, amely fiatalokkal foglalkozó szakembereket, pedagógusokat, ifjúságsegítőket, közművelődési-, önkormányzati- és civil szervezeti munkatársakat célozta meg az Erasmus+ Program és az Európai Szolidaritási Testület által kínált pályázati lehetőségek bemutatásával, a szakpolitikai háttér, a európai ifjúsági stratégia megismertetésével.

Ezt követte az Európa a nappaliban – kalandok fiataloknak esemény, amelyben immár maguk a bemutatott programokban tapasztalatot szerzett fiatalok tartottak élménybeszámolót, a különböző településekről ideérkezett fiatalok közvetlenül kortársaikat tudták faggatni az őket érdeklő kérdésekkel. Az egyes asztaloknál bemutatott lehetőségek között helyi, országos és nemzetközi szintű programok is szerepeltek, ezzel is segítve, hogy mindenki megtalálhassa a számára legjobban megfelelő támogatási lehetőséget. Míg az Discover EU program során európát végig-vasútazó fiatalokat a HMVH-i Ötletfa közösségi tér fiataljai faggatták arról, hogy hol milyen különleges kalandokat éltek át, addig a Tálentum külföldi önkéntesei angol nyelven folytattak élénk beszélgetést az őket választó fiatalokkal. A szentesi DiákBrancs fiataljai a d2-ősök asztalánál a szolidaritási projektekkel ismerkedtek, és belekóstolhattak a stratégiai partnerségben fejlesztett társasjátékba is.

Fotó: Faragó Alexadra
Fotó: Faragó Alexandra
Fotó: Faragó Alexandra

Amíg a fiatalok kortársaikkal börzéztek, addig a felnőtt segítő szakemberek a Közösségben biztonságban hálózati workshop-ra gyűltek össze, amelynek fókuszában a biztonságos közösségek, és megerősítésük állt. A műhelymunkát Vajda Árpád a Csongrád-Csanád Vármegyei Bűnmegelőzési Tanács titkárának vitaindító előadása nyitotta. Az előadás a 2024-34-es időszakra vonatkozó Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégia gyermek és ifjúsági korosztályt érintő elemeit, illetve a helyi, települési közösségek kapcsolódási lehetőségeit mutatta be. A közös megbeszélés során minden szakember megosztotta saját tapasztalatit, voltak olyan helyzetek is, amikor az adott szituációt más ifjúsági munkás sikeresen megoldotta korábban, így az alkalom ötletadásra, egymás támogatására és tapasztalatcserére is jó volt. Ennek köszönhetően végül kialakult egy közös ötletelési folyamat. A szakemberek olyan fontos témákat vetettek fel, mint például mik a legfontosabb elemei a biztonságot teremtő ifjúsági munkának, hogyan és mitől számít biztonságosnak egy közösségi tér, hogyan, mivel szólíthatóak meg, vonhatóak be a fiatalok, miben kell, érdemes fejlődnie az ifjúságot segítőknek. Zárásként megfogalmazták, hogy a fiataloknak szükségük van valós, biztonságos közösségekre, találkozóhelyekre, biztonságos közösségi terekre a virtuálisok mellett, ugyanakkor a virtuális terekben is szükséges a fiatal korosztály biztonságának megteremtése. megbeszélték, hogy az érintett korosztály nagyon heterogén és ez nagyon színes eszköz és módszertár használatát igényli az ifjúságot segítőktől. Egyetértettek abban, hogy hasonló szakmai találkozókra, tapasztalatcsere lehetőségekre szükség van.

Fotó: Vörös B. Zoltán
Fotó: Vörös B. Zoltán