Digitális világ a SZIN-en

Folytattam utamat a Civil Faluban, és rájöttem egy fontos dologra. Érdemes bejárat felől megközelíteni őket. Így tettem, és megakadt a szemem pár fiatalon.

Én nem tudtam frappánsabbat kérdezni tőlük:
Mi ez, amit csináltok? Ez a mi programunk, neve Nonstopmotion – válaszolt gyorsan Dóri.

Ez az Alternatíva Egyesület fiataloknak szóló, kreativitást aktiváló interaktív médiaprojektje. Animációs állatunk a Mósün (motion). Egyébként ez az egész egy nagyon jó, kreatív szórakozás. A célunk az, hogy a fiatalokat megmozgassuk és megmutassuk, hogy mennyire egyszerű technikákkal is lehet kreatívat alkotni. A sétáló Mósününk neve amit te most itt látsz, a Marching (menetelés) Mósün. A játék lényege, hogy van egy pár léc, négy pár lábnak megfelelő hellyel, be kell a lábat akasztani, és 2-4 embernek, akik játszanak, egyszerre kell lépni, hogy ne essenek el. Ezekből is animált gif-eket készítünk.

A kész animációkat feltöltjük a NonStopMotion Project facebook oldalra (facebook/nonstopmotionproject). De megrajzoltuk a Paper MóSünöket is. Tudod azokat a pörgetős pálcikaemberes vagy bármilyen rajzos „zsebmozikat”, amiket anno gyerekkorunkban a füzeteink sarkára rajzoltunk. Megmutatjuk a digitális kor gyermekeinek, hogy milyen egyszerűen csinálhatnak egy klassz mozit. Fontos, hogy a médiát, a digitális eszközöket minél célirányosabban és több féleképpen tudják használni. A Mizo színpadon nagyon sok együttest megkértünk már arra, hogy szórakozzanak, és MóSünözzenek velünk egy hatalmasat. És mind benne voltak. De nagyon népszerű a játék fiatalok körében is.

A sátorban az Alternatíva, társbérletben él egy másik szervezettel. A nevük Alapítvány a közösségi hálózatokért. Röviden csak úgy mondjuk, hogy a Közháló. Munkatársuk, Heni arról beszélt, hogy ők az országos Teleházakat népszerűsítik a SZIN-en. Ezekből a teleházakból jelenleg mintegy 250 van hazánkban.

Mit is csinálunk mi itt?!

Meséli Heni: Kis bemelegítő játék egy papír „Teleház” összehajtogatása, és kiszínezése. De emellett készítenek igényfelmérést is. Hiszen az egyik fő profiljuk a digitális kompetencia-növelő képzések elindítása. Szeretnék, ha az ő ötleteik találkoznának a közönség igényeivel. A fő pontunk mégis csak az úgynevezett YouRock (www.yourock.jobs/hu),ez egy olyan online alkalmazás, aminek a segítségével igazán ütőképes, és a munkáltatók számára is valódi képet adó önéletrajzokat lehet elkészíteni. Itt a végén összeáll egy gyémánt alakú profil, ami a munkavállaló saját képességeit, erősségeit emeli ki. Ehhez előbb regisztrálnod kell, majd kitölteni az önéletrajzodat Nem szokványos dolog, hogy a kompetenciáidat itt akár egy ismerős is megerősítheti. Ez több nyelven, így magyarul is megírható. Ez a programunk itt igen népszerűnek bizonyul.

Megköszöntem a hasznos és érdekes információkat, elköszöntem a két szervezettől (én is Marching MóSünöztem) és egy időre kiléptem a digitális világból. Legalábbis addig, amíg ezt a cikket el nem kezdtem írni.

Boros Tamás