Egyetemisták a nyugdíjasokért

Oklevelet is kaptak a nyugdíjasokÁltalában az a megszokott, hogy a tanár idősebb a diáknál. Szegeden az elmúlt fél évben ez a sorrend felcserélődött. természetesen nem a tanintézményekben, hanem az Eszperantó utcában. Februárban indult az időseket célzó számítógépes tanfolyam a Senior Center, és a Szegedi Tudományegyetem szervezésében. A mai fiatalok, és aktív dolgozók életük jelentős részét a számítógép előtt töltik. Az idősebbeknek is lépést kell tartani a technikai fejlődéssel, hiszen ma már alapvető számítógépes ismeret nélkül nem boldogul az ember.Id. Boros Gyula, a Senior Center vezetője, köszöntőjében kiemelte, hogy örül a tanfolyam népszerűségének, és bízik a folytatásban.

A tanfolyamot először öt csoporttal kívánták indítani, de a nagy érdeklődés miatt végül kilenc csoportban tanulták a számítógép kezelését, és az internethasználat alapjait, a nyugdíjasok. Mint minden hasonló tanfolyamon itt is különböző tudással érkeztek a résztvevők. Az alapoktól kezdték a tanítást az egyetem hallgatói, és a végére sokkal magabiztosabban kezelik a számítógépet, bátran böngésznek az interneten a senior korú „nebulók”. Július 24-én délelőtt minden résztvevő megkapta az oklevelét, mely bizonyítja, most már (ha lassan is) tudja kezelni a számítógépet. A résztvevők közül többen említették, hogy számukra teljesen idegen dolog volt az informatika, de ma már nem félnek leülni a gép elé, levelezni, vagy csak a menetrendet megnézni.

Az egyik oktatóval Vastag Ádámmal, beszélgetve kiderült, hogy a fiatalok is profitáltak a tanfolyamból. Igaz, ők önkéntes tevékenységként végezték a tanítást, de sok tapasztalatot szereztek, ami későbbi karrierjükben sokat jelenthet. Nem volt mindig könnyű dolguk, hiszen sokkal nehezebben tanul az ember ilyen idős korban, de a sok gyakorlás segít a tanultak gyakorlati alkalmazásában.” aki itt volt, és gyakorolt is az ma már gyakorlott internetezőnek számít” összegezte Vastag Ádám a résztvevők által megszerzett ismereteket. Mindkét fél számára hasznos volt tehát a program, és az idei Uniós ajánláshoz is illeszkedett, ami a generációk közti kapcsolat erősítését szorgalmazza.

Vörös B. Zoltán

Kereskedelem, és biztonságtechnika után, médiában dolgozom több, mint másféfl évtizede, mint szerkesztő, műsorvezető, riporter, és technikus.Mellette zenélek,tanítok, marketing, és kommunikációs tanácsot adok.. Életfilozófiám: csak pozitívan!!! Bármit elérsz, ha elég erősen akariod! Amit elértél, arra használd, hogy segíts másokon!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük