Kezdetét veszi az idei Szegedi Szabadtéri Játékok

2020-ban kérdéses volt a Szegedi Szabadtéri Játékok megrendezése a fennálló helyzet miatt – a szervezők azonban nem adták fel, így sor kerülhet idén is a nyáresti színházi kikapcsolódásra. 

Az idei nyitó darab az Agrippina, mely ma este kerül színre az Újszegedi Szabadtéri színpadán. Cselekménye Rómában játszódik, a Nero császárrá koronázása előtti időszakból. 

A zenekar karmestere, Pál Tamás éppen a premier előtt töltötte be 83. születésnapját – ezt illetően jegyezte meg lapunknak: szeretné, ha élete végéig folytathatná a zenélést. ‘Az lenne a baj, ha azután is zenélnék, ha már nem élnék’ – tette hozzá. A barokk operajátszásról (amilyen a Handel által komponált Agrippina is) pedig megtudtuk: tematikája hasonló a műfaji jellemzőkhöz, azonban felépítése merőben más – az együttes szerepe kisebb a megszokottnál, valamint a recitativok is visszafogottabbak. Azonban nemcsak a szakmaiság kapcsán fontos megemlítenünk a karmestert: Pál Tamás nevéhez köthető a szövegkönyv is, amely ellentétben az opera jellegével egy modernebb, könnyedebb és mindenképpen 21. századibb hangulatot idéz – ami a nyári estéket kellemessé teszi.

Az eseményeket formáló egyik alak Poppea, akit Gyüdi Eszter alakít. A színésznő elmondta: szeptembertől külföldön folytatja tanulmányait, ezért egy ideig nem láthatjuk majd a szegedi játszóhelyeken. Karakterébe három fontos férfi szerelmes, s bizony a hölgy nem átall visszaélni e férfiak érzelmeivel. Hogy hogyan oldódik meg ez a helyzet és miként alakulnak a címszereplő, Agrippina cselszövései?

A ma esti előadás erre ad választ az Újszegedi Szabadtéri meghitt hangulató színpadán.

mediakommando