Esélyegyenlőségi Kerekasztal az Új Nemzedék szegedi közösségi terében

Az Új Nemzedék szegedi közösségi terében került megrendezésre az Esélytermetési Kerekasztal szakmai találkozója.
A délután háromkor kezdődő kerekasztalt Schanda Tamás ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg. Dr. Bene Tamás, a kerekasztalt szervező Csongrád Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház szakmai vezetője moderálta az eseményt. Rövid programismertetője után az Új Nemzedék munkatársai vették át a szót – Vajda Árpád a szakembereknek, Farkas Zita a fiataloknak szóló szolgáltatásokat mutatták be. Röviden bemutatták a közösségi teret, és elmondták, hogy a hely egyre több közösségnek ad otthont és egyre népszerűbb a fiatalok körében.
Az esélyteremtési kerekasztal célja a minél hatékonyabb kapcsolatteremtés civil szféra esélyteremtésben érintett szereplői között, illetve egy olyan fórum biztosítása, ahol a szakemberek hatékonyan cserélhetnek tapasztalatot és juttathatják el egymáshoz szolgáltatásaikat, információikat. A CSEÖH és az UNK által közösen szervezett szakmai találkozón több egyesület, alapítvány és más civil szervezetek is képviseltették magukat. Ezen az alkalmon elsősorban ifjúsági szervezetek mutatkoztak be rövid prezentációkkal.
A sort Bácskai Dániel nyitotta, aki Kistelekről érkezett és az ottani ifjúsági közösség, az IKSZ, azaz az Ifjú Kistelekiek Szövetsége munkáját ismertette röviden. Őt követte Sebesi Nóra, aki az ESN (Erasmus Student Network) programjait mutatta be, majd két bordányi fiatal Lajkó Bálint és Masír Norbert ismertette a Bordányi Ifjúsági Információs Pont közösségi terét, rövid történetét, jó gyakorlatait. Végül a CSEÖH és partnerei, például a Horizont Alapítvány együttműködése nyomán elindult Csak Azért is programot mutatta be Kmetovics Anna. A kerekasztal rendezvény végén a részt vevőknek lehetőségük nyílt kötetlen beszélgetés során megismerkedni, valamint tapasztalataikat megosztani egymással, illetve a házigazda közösségi terének aktivitásait is kipróbálhatták.
Ezután sokan kapcsolódtak be az UNK által szervezett beszélgetésbe Olasz Annával a szegedi világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes magyar hosszútávúszó olimpikonnal és edzőjével. Végül a nap csúcspontjaként polgármester, fiatalok, Erasmusosok, UNK-sok, CSEÖH-ösök együtt örülhettek a Magyar focicsapat történelmi sikerének, az osztrákok felett aratott 2-0- s győzelemnek.