Egészség Manó és Fognyűvő Berta utazásai

Please try entering https://graph.facebook.com/1048510371881524/photos?fields=source,link,name,images,album&limit=1000 into your URL bar and seeing if the page loads.

2016. június 28-án reggel 10 és délután 2 között tartalmas délutáni programokkal várták a gyermekeket a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A helyszín szinte egész területével állt az érdeklődők rendelkezésére kültéri és beltéri programokkal egyaránt. A gyermekek többek közt az íjászat alapjaival és a pétanque nevű ügyességi játékkal, a „Részeg szemüveg” elnevezésű koordinációs játékkal, tollaslabdával, vagy hulahopp-karikával foglalhatták el magukat a komplexum udvarán, bent pedig további érdekes standokon tudhattak meg többet az egészséges életmódról. Például a Kossuth Zsuzsanna Egészségügyi és Könnyűipari Tagintézmény diákjai – természetesen tanári felügyelettel – végeztek „Egészség-védő-mérő” szolgálatot, aminek során megmérték a gyermekek vérnyomását, testsúlyát, testzsír mennyiségét és testtömeg indexét. Több kvízt és kérdőívet is kitölthettek, amelyek témája többek közt a higiéniai, étkezési szokásokról, szelektív hulladékgyűjtésről, vagy éppen az egészséges étkezésről szóltak. De több oktató anyagot is kaptak környezetvédelmi vagy tudatos vásárlással kapcsolatos információkkal.

Az érdeklődő fiatalok más standoknál látványos eszközök segítségével megmutathatták, hogy ők hogyan szoktak fogat mosni, de meg is tanulhatták annak helyes módját, a szomszédos asztalnál pedig Dr. Gyurity Dusán fogorvos tartott szájhigiéniai és fogászati szűrést. A kreatív gyerkőcök egy másik asztalon rajzolhattak, gyurmázhattak, színezhettek, egy másik standdal odébb pedig az úgynevezett “Tapi-ládában” tapintásukkal kellett felismerniük a kezükbe akadó zöldségeket, gyümölcsöket, amiket egy ínycsiklandó gyümölcssaláta formájában meg is kóstolhattak, így ismerve meg még jobban az egészséges életmódot.

Tokodiné Kun Zsuzsa, az Ét-Rend Egyesület elnöke koordinálta az eseményt, aki elmondta, hogy ez már a sokadik alkalommal megrendezett egészség-nap az Agorában. Az esemény létjogosultsága az egyre urbanizálódó világban egyre megkérdőjelezhetetlenebb, hiszen az újabb és újabb generációk egyre kevésbé találkoznak természetes környezetben nevelt növényekkel, állatokkal, egyre kevesebb tudásuk van arról, hogy a boltok polcaira kerülő élelmiszer honnan származik vagy hogyan került a polcokra. Az Ét-Rend Egyesület eseményein nem csak erről tudhat meg többet, de arról is, hogy mi is az a tudatos vásárlás, hogyan kell csinálni, hogyan válhat egészségessé, vagy egyáltalán mi a teendő, ha egy élhető jövőben szeretnénk élni.

Hadzsy Jani

Facebook API came back with a faulty result. You may be accessing an album you do not have permissions to access.