GameTour – videojáték közösen

Super Mario a Retro sarokban, Jumanji a társasjátékok között, VR szemüveg a rutinos játékosoknak, és még sok más játék várta a lelkes fiatalokat a GameTour-on, mely első alkalommal a Petőfi-telepi Művelődési Házban került megrendezésre március 2-án.

A program célja mindenekelőtt az iskolás korosztály megszólítása és invitálása volt egy közösen együtt töltött időre, mely a számítógépes játékok központiságával talán egy, a fiatalokhoz érdeklődési körben közelebb álló időtöltést nyújthat. Ezen kívül ugyancsak kiváló alkalom volt arra, hogy a gyermekeket elkísérő szülők láthassák, hogy építő és kompetenciákat fejlesztő számítógépes játékok is vannak, nyilatkozta a rendezvény egyik főszervezője, Magyar Zsuzsi.

Ösztönözvén az aktív részvételt, és minél több játék kipróbálását, a gyerekek garasokat gyűjthettek minden állomáson, melyeket aztán beválthattak az ún. „garas-nyelő” helyeken. Az esemény ugyan a számítógépes játékok köré volt felépítve, de külön garasokat lehetett szerezni a szabadtéren csocsóval, tenisszel és pingponggal. Mindegyik játékállomást külön ember felügyelt, jellemzően az Alternatíva Egyesület önkéntesei, vagy középiskolások, akik iskolai közösségi szolgálat teljesítése céljából jöttek el. A helyszínen jó hangulat uralkodott, hiszen sikerült egy közösségi teret létrehozni, ahol a tinédzserek és kisiskolások kortársaikkal tölthették el a napot, játékokkal.
Dári Peti, az egyik általános iskolás látogató interjúnkban megosztotta velünk, hogy számára a nap egyik legélvezetesebb tapasztalata az volt, hogy ezúttal nem egyedül, hanem másokkal együtt tudta kipróbálni a videojátékokat, mely számára egy új élmény volt. Saját véleményem szerint is ez az esemény jó alkalom volt arra, hogy lássuk, hogy a sztereotípiákkal ellentétben a videojátékok lehetnek társas elfoglaltságok is.

A GameTour neve is utal rá, hogy ez egy több állomásból álló eseménysorozat, mely következő alkalommal Szatymazon kerül megrendezésre március 23-án, melyre egy-két módosítással, de ugyanezzel a programmal készülnek a szervezők.

Mucsi Adrienn