Idősek és fiatalok biztonsága a digitális világban

Február 27-én délután az IH Rendezvényközpont egyik terme igen páratlan eseménynek adott otthon, ugyanis ekkor került megrendezésre az „Idősek és fiatalok biztonsága a digitális világban” című esemény, mely a Sztorizont eseménysorozat részeként valósult meg. Az esemény fő célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a generációk sebezhetőségére a digitális világban, és lehetőséget teremtsen arra, hogy a fiatalok segíthessenek az idősebb korosztálynak, és fordítva. Tökéletes nagyszülő-unoka program volt, de természetesen minden érdeklődőt tárt karokkal vártak a szervezők!

Már a program kezdete előtt elkezdtek gyülekezni a résztvevő fiatalok az előtérben, ahol gyors egyeztetést követően izgatottan várták a program aktív részét! Az eseményt 15:00 órakor a Horizont Rehabilitációs Közhasznú Alapítvány munkatársa, Szabóné Erika nyitotta meg. Ezután Szalayné Szabó Mariann c.r. alezredes, a Szegedi Rendőrkapitányság idősügyi előadójának prezentációja következett az „Idősek biztonsága” címmel. Előadásának különlegessége abban rejlett, hogy jól érthető példákkal szemléltette azt, hogy milyen esetek fordultak elő a múltban, illetve olyan rövid videókkal is készült az előadó, amik szó szerint felnyitják az ember szemét. Az előadások sorát pedig Vajda Árpád, az Alternatíva Egyesület elnöke, a Csongrád-Csanád Vármegyei Bűnmegelőzési Tanács titkára zárta, aki előadásában a Digit4All elnevezésű Erasmus+ projekt bemutatásával, és annak segítségével járta körül az ifjúsági korosztály digitális védekezőképességének kérdését. Hangsúlyozta annak fontosságát, hogyha sikerül egy egyfajta média- és technikai tudatosságot adni a fiatalok számára, akkor azt ők már családon belül képesek lesznek átadni az idősebb generációk számára is. Emellett röviden beszélt az egyesület működéséről, az Erasmus+ projektekről, valamint a közösség támogató erejéről – hiszen  az egyesület közösségi térrel várja a fiatalokat.

Az eseményen résztvevő fiatal gondolatai: Az eseményt műhelymunkával zártuk, mely során különböző témákról beszélhettünk közösen, mint például azok az esetek, amikor valaki online szeretne nyaralást foglalni vagy az online vásárlás témaköre. Beszéltünk arról is, hogy mire érdemes nagyom figyelni, ki milyen netes csalási formákat ismer. A beszélgetés végén pedig jó érzéssel töltött el minket, hogy megállapítottuk, hogy a résztvevők nagy része felkészült volt ezekre a kérdésekre, vagy van olyan családtagjuk, aki segíthet nekik, ha szükségük van rá. Ez a tapasztalat azt mutatta, hogy a tudás megosztása és az együttműködés a generációk között segíthet abban, hogy mindannyian biztonságosan és hatékonyan használhassuk a digitális eszközöket.

Juhász Csenge és Faragó Alexandra