Konferencia az ifjúság szolgálatában

Egy szabad széket sem lehetett találni a Gyulai Vigadó termében március 19-én, ugyanis a Mi egy Másért Közhasznú Egyesület eseményére megannyi ifjúsági szakember, egyesületi és alapítványi képviselő, valamint középiskolás fiatal látogatott el. A Dél-alföldi Ifjúsági Konferencia néven megrendezett esemény remek alkalmat adott az ifjúsági és diák érdekképviseletek kiemelkedő szerepének a megismerésére, továbbá az esemény záróakkordjaként egy Word café keretében ifjúsági szervezetekről, projektekről tudhattak meg többet az érdeklődők. Az esemény után a Csongrád-Csanád vármegyei szakemberek és fiatalok egy csoportja rövid kitérőt is tett az orosházi ifjúsági közösségi térben.

A Konferencia hivatalos megnyitóval kezdődött. Beszédet mondott Dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere, aki beszédével múltidézésre invitálta az egybegyűlteket, valamint a fiatalokat érintő jövőbeli tervekről is szólt. A polgármester úrtól részletes információk hangoztak el a helyi ifjúság számára rendelkezésre álló lehetőségekről. A Nemzeti Ifjúsági Tanács elnöke, Kovács Péter személyesen nem tudott jelen lenni a rendezvényen, de a technika előnyeit kihasználva köszöntőjét videó formájában megtekinthettük.

A köszöntőket követően ifjúsági szférát érintő előadások hangoztak el. Elsőként a Mi egy Másért Közhasznú Egyesület elnöke, Ament Balázs ismertette részletesen az ifjúsági és diák érdekképviseletek jellemzőit, hangsúlyozva ezek fontosságát egy-egy település és oktatási intézmény életében. A következő percekben a települési ifjúségi munka dél-alföldi régiójának múltjáról és jelenéről hallhattunk előadást Vajda Árpád ifjúsági szakember prezentálásában.

Programok közötti intermezzóként bingó játékban vehetett részt mindenki, a leggyorsabb bingózók pedig ajándékcsomaggal gazdagodtak.

Az előadások sora online módon folytatódott Dr. Aáry-Tamás Lajossal, aki oktatási biztosként több tízezer oktatást érintő esettel foglalkozott már. Az oktatási ombudsman felhívta a figyelmet arra, hogy a diákok nem elszenvedői, hanem annál inkább partnerei az oktatásnak. Végezetül Járosi Éva, szenior pályázati koordinátor és Illés Gergő, pályázati referens az Együtt a fiatalokkal! Tanuló közösség projektjét ismerhettük meg. A Tempus Közalapítvány a projekt keretében tanulmányutat szervez, amely elősegíti, hogy a jógyakorlatok és a tapasztalatok megszerzése közvetlen módon és eredményesen történjen.

Az ebédszünetet követően Word café következett, amely során egy-egy asztalnál különböző szervezetek és települések képviselői várták az érdeklődőket – bárki betekintést nyerhetett működési folyamatokba, emellett különféle pályázati és utazási lehetőségek széles tárháza is feltérképezhetővé vált. Az asztalok körül 15 percenként váltották egymást a résztvevők, így tartalmas és sokszínű beszélgetések is könnyedén kialakulhattak.

Az esemény zárszavát követően bárkivel találkoztunk, csak vidámságot fedezhettünk fel az arcokon – és nem azért, mert végre végetért a rendezvény, hanem azért, mert megtörtént! Informatív előadások, felkészültség, családias hangulat és közvetlen beszélgetések. Ezek jellemezték a Dél-alföldi Ifjúsági Konferenciát.

Ha már Gyulán jártunk, betértünk a méltán híres Százéves cukrászdába is, ahol festői látvány mellett isteni süteményeket fogyasztottunk el.

Napunk utolsó programja az Orosházi Diáktanyán tett látogatásunk volt. Az épület előtt már izgatottan várt minket Simon Petra, aki tavaly óta Orosháza ifjúsági referenseként tevékenykedik és korábban az Egyesületünk munkatársa volt. A Diáktanyán az orosházi fiatalokat biztonságos, barátságos és otthonos légkör várja, emellett számos program célközönségét is ők jelentik (ruhacsere, társasjáték nap, szakkörök). Orosháza közösségi tere minden hétköznap 12 és 17 óra között várja a látogatókat – ha játszanál, zenélnél vagy az 50 órás közösségi szolgálatot szeretnéd teljesíteni, akkor mindenképpen érdemes betérni!

Nagy Evelin