Nyílt nap a szegedi Áldozatsegítő Központban

Az Európa Tanács 1990. február 22-én tett egy fontos és meghatározó lépést, közé tette a bűncselekmények áldozatainak chartáját. Ez a nap azóta a Bűncselekmények áldozatainak Napja, amelyet 1993-tól kezdve Magyarországon is megtartanak. Országszerte összefogások, programok kerülnek megrendezésre ezen a napon, és még volt olyan helyszín is, ahol megrázó és elgondolkodtató kiállítás született annak érdekében, hogy felhívja a polgárok figyelmét a téma súlyosságára.

2024. február 22-én a szegedi Áldozatsegítő Központban is szerveztek egy eseményt a bűncselekmények áldozatainak világnapja alkalmából – több szervezet közreműködésnek köszönhetően. A rendezvény két fő célkitűzéssel született meg: elsődlegesen egy nyílt napként szolgált, hogy minél több emberhez eljusson a szegedi ÁSK híre, és ennek köszönhetően tudják a térségben élők is, hogy van hova fordulni szükség esetén; másodlagos cél pedig az volt, hogy az érdeklődők abba is betekintést nyerhessenek, hogy milyen munka folyik az áldozattá válás elleni küzdelemben. Ezen felül pedig a programon jelenlévő szakemberek szakberek kerekasztal beszélgetés során kaptak lehetőséget eszmecserére és egymás munkájának még mélyebb megismerésére.

Az esemény megnyitóján minden jelen lévő szervezet mondott pár szót működésükről és tevékenységéről. A szegedi ÁSK koordinátora, Juhász Erika köszöntötte a megjelenteket és bemutatta az esemény szakmai partnereit. Úgy fogalmazott, azért fontos minden résztvevőt megismerni, mert egy folyamatként fogható fel az ahogyan ezek a szervezetek összefogva együtt működnek, annak érdekében, hogy megelőzzék a problémát és bajt, és ha az már megtörtént, akkor a megfelelő segítséget tudják nyújtani az áldozatoknak.

A folyamat első lépcsőjeként, a Csanád-Csongrád Vármegyei Bűnmegelőzési Tanács működését mutatta be Faragó Alexandra, a CSCSMBT-t működtető Alternatíva Egyesület koordinátora, aki ismertette az egyesület tevékenységét és a bűnmegelőzési területhez való kapcsolódási pontjait. Majd a folyamat második fokaként a Csanád-Csongrád Vármegyei Rendőr-főkaptányság áldozatvédelmi referense, dr Szabó Csilla szólalt fel, aki az érdeklődők számára is jól érthetően bontotta le komplex munkafolyamataikat, ezzel is közelítve a laikus résztvevőket a megértéshez. Ezután a Csanád-Csongrád Vármegyei Áldozatsegítő Szolgálattól Kolozsvári Emese folytatta a téma fokról-fokra való felépítését, amelyből már teljesen kirajzolódott, hogy milyen háttérmunka folyik le abban az esetben, ha valaki áldozattá válik. A sort a Szegedi Áldozatsegítő Központ pszichológusa, Róka László zárta – ahogy tulajdonképpen a való életben is történik – ugyanis ő az, aki egyfajta utolsó lépésként segíti az áldozatokat abban, hogy a jövőben a lehető legteljesebb éltet élhessék.

A bemutatkozó szervezetek a helyszínre érkező látogatókat igyekeztek interaktívan bevonni a nap folyamán különböző játékokkal és az ezekhez kapcsolódó beszélgetésekkel. A különféle, főleg szociális kompetenciákat fejlesztő társas- és kártyajátékok nagy sikert arattak, de a legjobban elsült véletlent a „Lépésről lépésre a biztonságért” nevű táblajáték okozta:

Juhász Csenge és Faragó Alexandra