Ifjúsági vezetőket képeztek és megyei vezetőt választottak Csongrád megyében (is)

Első alkalommal rendezték meg március 29-31-e között a Nemzeti Ifjúsági Tanács (NIT) vezetőképzését Szegeden. A rendezvényen elsősorban a 18 és 25 év közötti korosztály jelent meg, hozzávetőleg 50 fiatal.

A Nemzeti Ifjúsági Tanács egy 2012-ben létrejött, országos szinten működő ifjúsági szervezet. Fő feladata, illetve célkitűzése, hogy a fiatalokkal foglalkozó szervezeteket és szakembereket összefogja, mely esszenciális fontosságú annak érdekében, hogy a fiatalokat érintő programok száma bővülhessen, teret engedve a fiatal korosztály kibontakozási lehetőségének.

A vezetőképzés elsődleges célja az ifjúsági civil szervezetek utánpótlásképzése volt, valamint egy olyan képzési szervezet portfóliójának kialakítása, mely a 14-35 év közötti fiatalok különböző életkori sajátosságaira, igényeire reflektál, nyilatkozta a Médiakommandónak Hegedűs Zoltán, a NIT elnöke. Ez magában foglalja, mondta, a különféle ifjúsági szervezetek tagjainak, önkénteseinek foglalkoztatását, mentorálását, valamint a közéleti szerepvállalás erősítését.

A program 2019. március 29-31 között, péntek délutántól egészen vasárnap délig tartott, és a képzés három képzési blokkból, azon belül is plenáris üléseken zajlott, így a blokkokra osztással lehetőség volt arra, hogy minden résztvevő minden programon részt vehessen.
A rendezvényen elhangzott előadások olyan fontos témákat érintettek, mint a vezetői attitűdök, képességek, kompetenciák kérdése, a PR illetve marketing bemutatása és alkalmazhatósága, valamint az ifjúsági munka és kortárssegítés fontossága és megvalósíthatóságának alapelvei és metódusai. Az előadások alapvetően elméleti síkon közelítettek meg egy-egy kérdéskört, azonban minden elhangzott információ fontos, és a gyakorlatba átültethető tudást volt hivatott átadni a fiatal korosztálynak.

Az országos NIT egyébként az ország megyéiben szeretné elérni, hogy helyi szinten alakuljanak meg a szervezetek. Ebben élen járt Csongrád Megye, a március 30-án megalakuló megyei szervezet elnöke Hegedűs Sándor lett.

Mucsi Adrienn