Interjú Békéscsaba diákpolgármesterével

Hajdú Jánossal beszélgettünk, az idei tanév frissen megválasztott békéscsabai diákpolgármesterével. Megkérdeztük az ő véleményét is a régióban egyedülálló közvetlen kapcsolatról a Városháza és a diákság között, illetve a Városi Ifjúsági Parlament jelentőségéről.

Hogyan érzed magad az új pozíciódban, milyen érzés a diákság vezetőjének lenni?
Óriási megtiszteltetés és köszönöm azt a sok bizalmat, amit belém és a stábomba fektettek az itt tanuló fiatalok.

Mit gondolsz a Városi Ifjúsági Parlamentről, miért fontos ez a diákság életében, miben változtatja meg ez a mindennapjainkat?
Első fontos szerepünk és feladatunk az érdekképviselet a felnőttek körében. Abban az esetben, ha a diákság problémát észlel, és nem mer a városvezetéshez fordulni, akkor megkeresheti a VIP-et vagy akár DÖK-öt is, mi pedig tolmácsoljuk ezt a problémát a városháza felé.

Mit gondolsz, mi lenne, ha nem jött volna létre a VIP Békéscsabán? Akkor is ennyire közvetlen kapcsolat alakult volna ki az iskolák, illetve a diákság és a város vezetősége között?
Nem lenne ennyire közvetlen, ez egy nagyon fontos híd, amit létrehoz a városi diákönkormányzat és a Városi Ifjúsági Parlament.

Mennyi változást értetek el, mióta színre lépett testületetek?
Az első intézkedésünk, az volt, hogy a Garabonciás Napokat követő tanítási napon a diákok délben hazamehettek. A második a Munkácsy Mihály Múzeum ingyenes látogatása volt az itt tanuló diákok számára, tanítási szünetekben. Az őszi, téli és tavaszi szünetben ez már megvalósult, és jelenleg dolgozunk a továbbiakon is.

Milyen terveitek vannak a jövőben? Esetleg el tudod nekünk árulni?
Terveink egyeztetések alatt állnak, a költségvetések kialakítása és a képviselők időbeosztása miatt is, mennyire érnek rá ezekkel a problémákkal foglalkozni. Harcolunk értük, de ezek egyelőre még hadi titkok.

Gondolkoztatok-e azon, hogy bevonjátok-e az általános iskolásokat is ebbe a közösségbe?
Személy szerint, én már általános iskola alatt is részt vettem a Garabonciás Napokon, segítettem különböző stáboknak. Viszont úgy gondolom, hogy az általános iskolás tanulóknak még fejlődniük és komolyodniuk is kell ehhez az eseményhez. Nyilván, örülünk, ha valamelyik nyolcadikos diák már középiskola előtt kedvet kap a Garán való szerepléshez.

Mit gondolsz a következő 5-10-15 évben mennyit fog fejlődni a város a VIP-nek köszönhetően?Rengeteget, ugyanis időről-időre egyre színesebbek a programok, egyre szélesebb körűek a szekciók, így minél több problémát tudunk a város vezetősége felé tolmácsolni.

A cikk a november 14-én megrendezett Városi Ifjúsági Parlament egyik szekciójának munkája, a 10 diákból és 5 segítőből álló csapat munkájaként elkészült VIP-lap része. A VIP-lap itt elérhető: https://issuu.com/alternativaegyesulet/docs/viplap

Zsótér Jázmin