Irie Maffia

MK: Ti visszatérő vendégek vagytok a SZIN-en, már sokadik éve. Pontosan hányadszor jártok itt, illetve van-e számotokra valamilyen különleges atmoszférája a városnak vagy a fesztiválnak, ami miatt szerettek ide járni?

JumoDaddy: Nagyon kedves hely számunkra Szeged, nagyon szeretünk ide járni. Az Irie egész karrierjét, tehát mind a tíz évünket átölelte ez a város. Nem emlékszem pontosan, hogy a SZIN-en hányadjára játszunk, de amondó vagyok, hogy az utóbbi 3-4 évben már mindig a nagyszínpadon. Az előtt pedig a kisebb színpadokon is iszonyatosan jó hangulatú koncerteket csináltunk. Klubkoncertezni és fesztiválozni is szívesen járunk Szegedre. Nekem DJ-ként is különösen kedves ez a város. Biztos vagyok benne, hogy a jövőben is szívesen és nagy szeretettel jövünk majd hozzátok muzsikálni.

MK: A korábbi évek tapasztalatai alapján tudhatjuk, hogy ti koncert után előszeretettel mentek a fesztiválozók közé bulizni. Van olyan helyszín a fesztivál területén, amit konkrétan megcéloztok, vagy inkább sodródtok az árral?

JumoDaddy: Minden fesztiválon szoktunk barátkozni, ha tehetjük. Általában a koncert után van egy kis fáradtság rajtunk, de legtöbbször bejárjuk a környéket. Én például nagyon szeretek más fellépőket is megnézni. Mindig lehet más zenészekkel, barátokkal, rajongókkal találkozni, úgyhogy minden fesztiválról elmondható, hogy remek alkalom arra, hogy találkozhassunk a közönségünkkel, rajongóinkkal. A SZIN is tökéletesen alkalmas erre, és én nagyon szeretem ezt a fesztivált, ezért általában maradunk még egy-két órát. A városban ritkábban járunk, de voltak olyan évek, amikor elmentünk fagyizni, körülnézni, kávézni, illetve halászlevezni.

MK: Több napra is terveztek maradni a fesztiválon?

JumoDaddy: Az a helyzet, hogy az Irie-val együtt csak ez az egy koncertem van, de én idén a SZIN-en több fellépővel is szerepelek, például a Kelemen Kabátban zenekarral is zenélek majd szombaton, szintén a nagyszínpadon. Ezen kívül most is itt van a testvérem, SzerecsenKirály, aki épp most a New Level Empire vendégeként van a nagyszínpadon. Jó érzés, egyrészt, hogy itt van a tesóm, meg azt is jó tudni, hogy én szombaton még visszajövök.

MK: Említetted, hogy több együttessel is összedolgoztok. Az Irie Maffiában mi az, amit különlegesnek tartasz?

JumoDaddy: Az az érdekes, hogy az Irie-val nagyon sok kollaborációs felvételünk nincs, talán a legfontosabb az Akkezdet Phiai-val készült közös számunk, ami a zenekarnak is, és úgy érzem, a közönségnek is nagy kedvence. Ezt abban az esetben tudjuk előadni, amikor a fiúknak, Saiidéknak nincs más elfoglaltsága, és ez a legtöbb fesztiválon így szokott lenni. De van egy-két kollab-számunk, amit nagyon szeretünk előadni. Például KRSÁ-val, a Pannonia Allstars Ska Orchestrá-ból, egy jó kis ska-szám, illetve Jah Turban-nal is. Ezeket nyilván csak akkor tudjuk előadni, ha ezek az előadók is jelen vannak a fesztiválon. Minden esetre az Irie Maffia olyan sok énekessel rendelkezik, hogy négy fő vezető vokálosunk van, így a kollaborációkra nem fektetünk akkora hangsúlyt, mivel annyira színes a lead-vokál funkció a zenekarban, hogy azt érezzük, hogy ez a négy ember bőven elég arra, hogy kifejezzük azt a zenei világot, amit képviselünk.

irie_011

MK: Mint azt már tudjuk, régóta jártok vissza a SZIN-re. Terveztek a jövőben is visszatérni? Mennyire múlik ez rajtatok?

JumoDaddy: Természetesen igen. Mi egy olyan zenekar vagyunk, akik leginkább a fesztiválokon éljük világunkat, itt vagyunk a leginkább önmagunk. Mondhatom, hogy az Irie egy fesztiválzenekar, a SZIN pedig a legkomolyabb nyárvégi fesztivál, ami egy picit édesbús hangulatot teremt, mert egyben a nyár végét is kifejezi. Ilyenkor szoktunk a színpadon még utoljára egy nagyot odacsapni, de egyben még a nyárhoz tartozik, úgyhogy ilyenkor még egy utolsó, nagy robbanás szokott a színpadon történni. Nagyon örülünk, hogy itt vagyunk, nagyon szívesen jövünk máskor is, és azt is reméljük, hogy jöhetünk még.

MK: Hányadik alkalommal képviselteti magát az Irie Maffia a SZIN-en, és Te miért szeretsz a SZIN-re járni?

Sena: Nem vagyok a számok embere, ezért fogalmam sincs, hogy ez pontosan hányadik Irie Maffia-koncert, talán az ötödik-hatodik. Nem tudom igazából, mert volt, amikor például más zenekarral is felléptem, ezért nehéz megszámolni. De hál’ istennek voltam már párszor a SZIN-en, legalább ötször. Egyrészt a helyszín iszonyatosan jó, nagyon tetszik – barátságos, kicsi, bejárható és közben mégis óriási bulik vannak. Minden kis zegzugban lehet találni jó fej embereket, lehet táncikálni is. Én mindig jól érzem magam itt színpadon és színpadon kívül egyaránt, ez a legfőbb oka, hogy szeretek ide járni. Meg hát Szeged az Szeged – csodálatos város.