Élő bolygónk

MK: Mesélj magatokról, honnan indult és hol tart a projekt?

Jancsók Péter: Az Élő Bolygónk kampányról nemcsak a Szegedi Ifjúsági Napokon hallani, idén nyáron már nagyon sok fesztiválon jártunk és gyűjtöttük az aláírásokat, ezért sok tapasztalattal is gazdagodtunk. Ez egy nagyon speciális fesztivál, abból a szempontból is, hogy nagyon sok a helyi és a környékről érkezett fiatal. Nem olyan, mint például a Sziget, ahol sok a külföldi, hanem főleg a környező településekről és megyékből érkeztek, ilyennel nem feltétlenül találkozunk még Sopronban vagy a Volt fesztiválon sem. Nagyon jó, hogy olyan emberekkel találkozunk, akik még nem hallottak rólunk, így új embereket tudunk megszólítani. Mi a párizsi klímakonferenciára gyűjtünk aláírásokat, de ez egy amerikai kezdeményezés volt, ott Al Gore indította el ezt a kampányt, azzal a céllal, hogy egymilliárd aláírás gyűljön össze világszerte. Magyarország az elsők között csatlakozott, Áder János volt az, aki szorgalmazta ezt a lépést, és azt vállalta, hogy egymillió aláírással járul hozzá a kampányhoz. Többféle módja van az aláírások gyűjtésének, mi például táblagép segítségével tesszük ezt fesztiválokon – ebben az esetben az emberek névvel, e-mail címmel és az irányítószámukkal tudják „felemelni a hangjukat”. Természetesen előtte megkérdezzük őket, hogy hallottak-e rólunk, illetve részletesen tájékoztatjuk őket. Azt gondolom, hogy nagyon sokan teszik fel a kérdést, miszerint kisemberként mit tudnak tenni egy ilyen globális kérdésben, mint például a klímaváltozás. Ilyenkor azt szoktam mondani, hogy az ilyen kezdeményezésekben épp az a lényeg, hogy sok apró szemből tevődik össze az egész, és ha nem lépsz, nem vagy ott, és ha sokan döntenek így, akkor sok szem esik ki a folyamatból. Ha mást nem is tudunk tenni, legalább ezt tegyük meg, de szerencsére a legtöbben ennek hatására meg is teszik. Máskülönben a Tisza mentén élők egyébként is érzékelik a problémát, hiszen évről évre láthatóan magasabbra duzzad a folyó, ráadásul az időjárás is egyre durvábban ingadozik, de a melegrekordok is minden évben megdőlnek, bár ez épp a napfény városa. Egyébként Szegeddel kapcsolatban még azt is érdemes kiemelni, hogy az itteni egyetem elnyert egy nagyon rangos elismerést mint az egyik legzöldebb egyetem a világon. Itt több fiatallal találkoztunk, akik szintén tudnak erről, és azonosulnak is ezzel az eszmeiséggel, sőt vannak olyanok is, akik már hallottak a kampányunkról.

MK: A fesztiválozók hol találnak meg titeket?

Jancsók Péter: Standunk is van, de a bejáratoknál és a fesztivál forgalmasabb csomópontjainál is jelen vannak az aktivistáink. Ők „Élő Bolygónk” feliratú pólókban szólítják meg a fesztiválozókat, illetve gyakran őket szólítják meg.

MK: Ha eléritek az egymillió aláírást, megáll a kampány?

Jancsók Péter: Az év végén, decemberben lesz megtartva a klímakonferencia, mi pedig addig gyűjtünk. Nem foglalkozunk a számokkal, nyilván elismerés lesz a számunkra, ha több aláírás jön össze.

MK: Te személy szerint több hasonló projektben is részt vettél már?

Jancsók Péter: Igazából ez az első ilyen jellegű kampány, amiben komolyan részt veszek, mert nekem személy szerint fontos, hogy ez megvalósul-e. Egyébként az a cél, hogy ez a mostani konferencia a Kiotói Egyezmény megújítása legyen, és ez szerintem is lényeges. A pólónkon is azt írja: „Van fél perced a következő fél évszázadra?” Fontos, hogy most lépjünk, mert később már nagyon késő lesz, igazából már tegnap késő volt. Muszáj nyomást gyakorolnunk az ottani döntéshozókra ezzel a civil összefogással – sugároznunk kell feléjük, hogy a világon mindenkinek számít, hogy felelős döntés szülessen és ne csak a saját érdekeiket tartsák szem előtt, hiszen mindannyian ugyanazon a bolygón élünk. Hiszem azt, hogy ez megvalósulhat, mivel nem csak Magyarország csatlakozott a kampányhoz. Mi is próbálunk a lehető legtöbb fórumon keresztül eljutni az emberekhez, például közösségi oldalakon is. Szerencsére több közéleti személyiség is felemelte már a hangját ez ügyben, például Ákos. Bár a keddi koncerten erről konkrétan sajnos nem esett szó, de korábban már egy videóban kifejtette, hogy ő is csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez. Fontosnak tartom azt is, hogy ezek a hírességek kiálljanak az ügyért, hiszen sokan példaképként tekintenek rájuk, így felelős és jó döntésre sarkallhatják a rajongóikat.

Hadzsy Jani