Izomból sikeresek

A SZIN hölgyvendégeinek nem kis örömére izmos férfifelsőtestekből sincs hiány a fesztiválon. A SunBarZ pedig tudja, hogy ennek elérése kitartó munkát igényel. Látványos edzéstechnikájukat nem szokták véka alá rejteni, és ez az idei SZIN-en sem alakult másképp.

MK: Mesélj magatokról: kik vagytok, mi jót csináltok?

Lantos Róbert: Szegedi street ghetto work-out csapat vagyunk, a SunBarz. Kb. 3-4 éve foglalkozunk ezzel a sportággal, ami szabadtestsúlyos edzést takar. Nagyjából egy éve elkezdtük egyesületté kovácsolni csapatunkat, és ha minden igaz, ez idén össze is jön.

MK: Mennyien vagytok, milyen gyakran szoktatok edzeni?

Bite L. Dani: Az egyesületet alkotó magot 12-13 fő alkotja, de rajtunk kívül elég sokan edzenek a városban. Szerintem azok, akik napi szinten edzenek velünk, húszan biztosan vannak, de a teljes létszámunk kb. 40 fő, akikkel saját testsúlyos edzéseket nyomunk. Mi, személy szerint minden nap edzünk, amennyire tudjuk, a többiek is. Amúgy fix edzéseink hétfőn, szerdán és pénteken vannak, ilyenkor fejlesztjük mind a power, mind a freestyle technikánkat.

MK: Vannak-e nemzetközi kapcsolataitok hasonló csapatokkal, jártok-e versenyekre?

Robi: Országos szintű versenyek szoktak lenni többször is egy évben – power és freestyle kategóriában ugyanúgy. A kapcsolataink egyelőre inkább országon belüliek, külföldön nem igazán építettük még ki; a jövőben persze szeretnénk ezt is fejleszteni.
Dani: Lesz saját szervezésű országos versenyünk is, ami már a második. A múlt évben szerveztünk már egyet, a visszajelzések pedig azt igazolják, hogy jó volt, és várták is a folytatást. Szeptember 12.-én tartjuk a Retek utcai kondi parkban, mindkét kategóriában.

MK: Említettetek két kategóriát, mit kell róluk tudni?

Dani: A power rész olyan jellegű, mint pl. a húzódzkodás, fekvőtámasz, vagy a „muscle-up”, illetve ezeknek a kombinációi, szériái. A freestyle az edzés new-school verziója, a látványra megy. Olyan elemekkel, mint a cső fölötti 360-as fordulás, de sok parkour-os összetevő is van, pl. szaltók, de vannak tornászoktól átvett gyakorlatok is. A versenyeken ilyesmiket kell bemutatni, a freestyle lényege a látvány, ez egy akrobatikusabb műfaj.

MK: A zsűrit ti alkotjátok?

Dani: Nem, bár még képlékeny, kik lesznek a zsűri tagjai, de ha minden jól megy, lesz egy külföldi tag, Sitke – ő egy nemzetközileg is elismert, nagyon jó szerb ghetto workout-os, úgyhogy a verseny színvonalas lesz.

MK: Az edzéseiteknek vannak mondjuk zenei alapjai?

Robi: Szoktunk zenére edzeni; igazából a freestyle-gyakorlatokat jó zenére összerakni, a közönség is jobban értékeli, mert úgy sokkal szebb és látványosabb.

MK: Készültetek külön műsorral a fesztiválozóknak, vagy csak megmutatjátok magatokat edzés közben?

Dani: Mindig van egy-két műsorszám a tarsolyunkban. 🙂 Minden esetre freestyle-ozunk, érzésből. Egyéni koreográfiákat kimondottan nem dolgoztunk ki, de vannak pl. páros edzéseink, amik elég jól néznek ki.

Hadzsy Jani