Közösségben biztonságban a szegvári fiatalok

„Közösségben biztonságban” címmel szervezett prevenciós foglalkozást közel harminc 10-16 év közötti fiatal számára a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság (TEF) Szegvári Fejlesztő Központja, a Csongrád-Csanád Vármegyei Bűnmegelőzési Tanács és az Alternatíva Egyesület a szegvári Károlyi-kastély épületében.

A barokk stílusú kastély működött már a Szociális Testvérek Társasága és Testvérképző Intézeteként, máskor gyermekotthonnak adott otthont, napjainkban több különféle rendezvény helyszínéül szolgál – június 27-én pedig táborozó fiatalok és az egyesület kortárssegítő csapata lakta be a teret.

A csapat bemutatását és üdvözléseket követően a nyári szabadidő biztonságos eltörténésről és az internetbiztonságról szóló prezentációt hallhattak a gyerekek. Vajda Árpád, ifjúsági szakember, a Csongrád-Csanád Vármegyei Bűnmegelőzési Tanács titkára hasznos információkat osztott meg a táborlakókkal a nyári szabadidő biztonságos eltöltéséről.

A biztonságos internethasználatra való nevelés különösen fontos napjainkban. Az interaktív előadás során a megfontolt online tartalommegosztástól a túlzott telefonhasználat kockázatáig sok mindenről szó esett, erősítve a fiatalokban azt, hogy a közösségben eltöltött szabadidőnek milyen jótékony hatásai vannak.

A bevezető előadás és beszélgetés után közösségi játékokra invitáltuk a gyerekeket. A játék során keletkezett izgalmat szinte tapintani lehetett a teremben. A táborozók nagyon élvezték a bemelegítő gyümölcskosár, majd a tornádó játékot, később a koncentrációt, egymásra figyelést, együttműködést igénylő, problémamegoldó gyakorlatokat.

A szünet után 5 különböző társassal vártuk a gyerekeket, az asztalokhoz csoportbontásban érkeztek. Activity, Brainbox, Dobble, Lépésről-lépésre a biztonságért és Dixit játékokkal vártuk a csapatokat. A felsoroltakon túl egy hatodik asztal is várta az érdeklődőket, ahol fiatalokat célzó hazai és európai nem-formális tanulási illetve mobilitási lehetőségekről szóló információkkal (ifjúsági cserék, önkéntesség, nyári lehetőségek) ismerkedhettek meg.

Utolsó programpontként a gyerekek tudásukat tesztelhették, ugyanis egy Kahoot tesztet állítottunk össze nekik. Végül az utolsó pár percet kihasználva még egy játékot játszottunk velük, amit szintén szerettek volna még több körben megismételni, azonban a tábor programmenetét tartva búcsút kellett vennünk tőlük. Mielőtt elhagyták a termet, együttesen egy jól értehető és hangos „köszönjük szépen” mondattal fordultak felénk, és ez nem „muszájból” hangzott el, ami nagyon jó érzés volt.

A fiatalok a szórakozás és nevetés mellett megannyi praktikus és jelentős információt vihettek haza magukkal. Látszott rajtuk, hogy élvezték a foglalkozás minden részét, ezáltal mi is gazdagodtunk, hiszen kellemesen eltöltött órákat adhattunk nekik!

Kortárs segítőként ilyen felállásban még nem volt terepen a csapat, de bizonnyal állíthatom – amennyire olajozottan és jó kedvvel működtük együtt –, hogy fogunk még közösen programot megvalósítani!

Nagy Evelin