Megyei ifjúságszakmai konferencia: emlékezés és előretekintés Árpádhalmon.

Ifjúságszakmai konferenciának adott otthon július 21-án Árpádhalom. Elsősorban a 80-as évek nagy, Megyei Ifjúsági Klub-találkozói voltak az apropó, de már az idén felélesztett hálózatépítésről is beszélgettek fiatalok és szakemberek.

A rendezvény fő szervezője, a nap házigazdája, Magyar Zita közösségfejlesztő, a MIK újraélesztésének egyik ötletgazdája köszöntötte a résztvevőket, majd Hajdú Géza, a kiskundorozsmai Petőfi Művelődési Ház vezetője elevenítette fel az egykori Árpádhalmi Ifjúsági Klubtalálkozókat (MIK). Akkor máshogy kellett és lehetett közösséget szervezni, de nagyszerű idők voltak ezek a találkozók, neves fellépőkkel. Nem csupán fesztiváltémákról beszéltek csütörtökön:

Simon Petra az Alternatíva Egyesülettől a Klubvadászok 2. programot mutatta be, amelynek keretében ifjúsági kezdeményezések vasultak meg helyi szinten, illetve PodCast beszélgetések indultak ifjúsági szakemberekkel (https://www.youtube.com/watch?v=ZUPUPHLRvcY&t=331s), fiatalokkal és elkészült egy film az ifjúsági közösségi terekről, Klubvadászok 2 címmel (https://www.youtube.com/watch?v=4XIUxp24O9s&t=7s).

Ezek után egy komoly témát érintve a fiatalok egyre romló mentális állapotáról beszélt Raffainé Balog Emese, a békéscsabai Mi-Értünk Egyesülettől. Sajnos, emelte ki, a pandémia 2 éve csak rontott azon az állapoton, hogy nagyon sok fiatalnak rossz a mentálhigénés állapota. Ráadásul sajnos sem a szülők, sem a pedagógusok nem kapnak ebben a témában megfelelő tájékoztatást, és ez például kamasz-, és tinédzser korban igen súlyos következményekkel jár.

Szentes város Ifjúsági Koncepciójának összetettségéről Vidovicsné Molnár Zsuzsanna, míg Kispéter Andrea a bűnmegelőzés ifjúsági aspektusáról beszélt. Ebben fontos szerepe van az ifjúsági közösségeknek és közösségi tereknek. Véleménye szerint a felnőtteknek kell belépni a fiatalok világába, nem lehet csak a hagyományokkal megfogni őket. A felnőtt társadalom ugyanis nagyon keveset tud a fiatalok virtuális világáról.

Az Erzsébet Ifjúsági Alap ifjúságszakmai mentora, Vajda Árpád a megye ifjúsági közösségei, szakemberei közötti hálózatépítésről beszélt. Elmondta milyen fontos, hogy a települések tudatosan tervezzék az ifjúsági munka megerősítését. Ennek kapcsán kiemelte azt a projektet, amiben több, mint negyven, magyarországi település indított el ifjúságkutatási és stratgiakészítési folyamatokat az ERIFA szakembereinek segítségével. Büszkeség, egyfajta megyei érték, hogy Csongrád-Csanád megyében ez tíz települést érint.

Az ebédet követően közös kerekasztal-beszélgetéssel és eszmecserével folytatódtak, majd zárultak az események.