Mobil szolgáltatások és Pár-Beszéd szakmai nap + HANG

Mobil Szolgáltatások bemutatójára és az évente megrendezésre kerülő Párbeszéd szakmai napra került sor 2019. április 16-án, Szegeden a Művelődéstudományi Intézet Szilléri sugárúti épületének termeiben és az intézmény udvarán. Az eseményen résztvevő több, mint félszáz Csongrád megyei rendezvényszervező, kultúrával, közösségekkel foglalkozó szakember és erre a szakmára készülő hallgató izgalmas bemutatókat, remek beszélgetéseket élvezhetett és színes, interaktív standok aktivitásait próbálhatta ki.

A Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád megyei irodája, az Új Nemzedék Központ Csongrád megyei irodája, valamint az SZTE JGYPK Művelődéstudományi Intézete és a szegedi Szent- Györgyi Albert Agóra ágazatok közötti partneri együttműködésben szervezte meg a két főbb programelemből álló eseményt.

A program első felében a mobil közszolgáltatásokat felvonultató börzén az eseményre kitelepülő szervezetek mobil szolgáltatásaival ismerkedhettek meg az érdeklődők. A kezdeményezés az Új Nemzedék Központ Csongrád megyei irodájának ötlete alapján indult. Az ágazatok közötti partnerségben megvalósuló programelem célja az volt, hogy a falunapokat, fesztiválokat szervező szakemberek megismerkedhessenek ezekkel a KÖZ-szolgáltatásokkal, bővíteni tudják saját rendezvényeik kínálatát, így azok minél több emberhez tudjanak eljutni.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal képviseletében Dr. Juhász Tünde, Csongrád Megye Kormánybiztosa mutatta be a Kormányhivatal tulajdonában lévő kormányablak buszt, amely eddig már a megye 60 településéből 50-be eljutott. De nem csak ott, hanem például fesztiválokon is segít az esetleg szükséges kormányhivatali ügyintézésben, mint például az útlevél csere, vagy a személyi okmányok elkészítése, ami miatt később már nem kell a fiatalnak bemennie egy kormányhivatali épületbe. Ha pedig nem fesztiválról van szó, hanem egy olyan településről, ahol nincs kőépületben kormányablak, egy ilyen mobilbusz nagy segítség tud lenni.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság részéről M. Toronykőy Márta alezredes, bűnmegelőzési osztály vezetője beszélt a Mobil Bűnmegelőzési Centrumról. Felhívják például az egyedül élő idős emberek figyelmét a rájuk leselkedő veszélyekre, és ezekkel kapcsolatban már számos pozitív visszajelzést kaptak. Erről már Oláh Zsuzsanna, a Makói Rendőrkapitányság bűnmegelőzési referense beszélt.

A Magyar Honvédség Szegedi Toborzó Központja is bemutatta Mobil Aktivitásait. Mint elmondták, az önkéntes alapon működő, a sorkatonai szolgálatot 2004 óta megszüntető magyar honvédségnek jelenleg az a legnagyobb kihívása, hogy az ország 6 megyéjében  a Toborzó Központon kívül minél több megjelenési felületet találjanak.

A Csongrád Megyei család Esélyteremtési és Önkéntes Központ már számos teleülés falunapján és fesztiválján kipróbált, népszerű esélyteremtési és érzékenyítő mobil aktivitásival igyekezett megszólítani a közönséget.

Az Új Nemzedék Központ Csongrád Megyei Közösségi tere Mobil ifjúsági szolgáltatásaival azokat a kitelepüléseken is alkalmas, fiataloknak szóló játékokat mutatta be, mint a nagy sikerű Európa-fal, ahol EU-s országok zászlajait, és néhány jellegzetességet kellett felismerni, mint a Job Simulator, illetve a Beat Saber nevű virtuális számítógépes játék vagy a Remetenisz.  Több érdeklődő próbálta ki ezeket a játékokat is.

A Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád Megyei Irodavezetője, Dohorné Kostyál Zsuzsanna (a képen) beszélt saját programjaikról, és az intézmény égisze alatt működő Mobil Hungarikum játszóház-ról.

A program második „Pár-Beszéd” című részében a Magyarországon közművelődési szakember képzéssel, közösségszervező képzéssel foglalkozó felsőoktatási intézmények képviselői mutatták be saját tanszékeik munkáját. A Párbeszéd konferencia komoly hagyományokra tekint vissza, hiszen évek óta nagy sikerrel kerül megrendezésre a Csongrád Megyei Népművelők Egyesületének és a Művelődéstudományi tanszéknek a szakmai irányításával. A tartalmas szakmai programot a már terepen dolgozó közművelődési szakemberek, illetve egykori oktatóik szakmáról, egyéni életutakról, szakmai fókuszokról szóló kerekasztal beszélgetése zárta.

Interjúnk Dohorné Kostyál Zsuzsannával, a Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád Megyei Irodavezetőjével:

Borítókép: SZTE JGYPK