Őszi Közösségképző Hajdúszoboszlón – megismerkedtünk a Nemzeti Ifjúsági Tanáccsal

A Nemzeti Ifjúsági Tanács „Őszi Közösségképző” című eseménye 2021. október második hétvégéjén került megrendezésre Hajdúszoboszlón. A szervezők a jelentkező fiatal szakemberek, vezetők képzését, a régi és az újonnan részt vevők közötti kapcsolatok építését, és nem utolsó sorban az együtt gondolkodást fogalmazták meg célként.

Bodó Sándor Foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár és a térség Országgyűlési képviselője, valamint Majoros Petronella Hajdúszoboszló alpolgármestere nyitotta meg az eseményt és köszöntötte a résztvevőket, a nap első programjaként pedig Ekler Gergely Stratégiáért és koordinációért felelős államtitkárral beszélgettünk az ifjúságpolitika aktualitásairól és működéséről.

Az első nap World Café módszerrel ötleteltünk és olyan fontos témákról diskuráltunk, mint az egészségmegőrzés, a prevenciós tevékenységek, a fiatalok hazai és külföldi munkavállalása, valamint az ifjúsági szolgáltatások innovációja.

A szombati napot erősen indítottuk az ifjúsági – civil szektor pályázati és együttműködési lehetőségeiről kérdezhettek a résztvevők Dr. Kecskés Pétertől, Civil Kapcsolatok és Társadalmi konzultációért felelős osztályvezetőtől, majd ezt követően szekciós előadásokon vehettünk részt. A kortárs segítő szekció első felében Bálega Jánossal tisztáztuk az előzetes tudásunkat a témáról, és annak alapján folyt tovább a foglalkozás. Megbeszéltük, hogy milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy jó kortárs segítőnek. A közös elmélkedés teret adott annak, hogy más szemszögből lássunk rá, és a másik tapasztalata alapján állítsuk fel a kortárs segítő munka mikéntjét.

A szekció munka második részében Hamvas László szociológussal beszélgettünk az ifjúsági munka alapjairól. Helyre tettük a néha nehezen körbehatárolható ifjúságsegítő munka feladatköreit. Az interaktív módon folyó közös gondolkodás esélyt adott egymás tapasztalatainak es tudásának megismerésére, és kapcsolatépítésnek sem volt utolsó.

A formális program mellett, csapatépítő feladatok keretében interaktív programokon vehettünk részt, többek között meghódítva a várost egy szuper City Hunting játék során. Csodás élményekkel, tapasztalattal, kibővült tudással és jó kedvvel távoztunk.

Szerzők: Molnár Hanna, Ugrai Kata, Török Ildikó, Svorenj Emma (SZTE közösségszervező szakos hallgatói, az Alternatíva egyesület önkéntesei)

Fotók: Simon Petra (NIT Szólj bele projekt Dél-alföldi régiós koordinátor)